Drie pogingen Turkse bende te infiltreren in stadhuis van Arnhem

ARNHEM, 28 OKT. Een Turkse criminele organisatie heeft tot driemaal toe geprobeerd te infiltreren in het gemeentelijk apparaat van Arnhem. Een woordvoerder van de gemeente heeft dat vanmorgen bevestigd. De infiltratiepogingen speelden zich ongeveer drie jaar geleden af en werden in een vroegtijdig stadium verijdeld door toedoen van de Arnhemse politie.

De politie was bezig met een onderzoek naar de betrokkenheid van een georganiseerde Turkse misdaadorganisatie bij drugshandel vanuit Turkije. Tijdens dat werk, dat resulteerde in het oprollen van de drugslijn en de aanhouding van diverse verdachten, kwam aan het licht dat de organisatie pogingen deed medewerkers binnen het gemeentelijk apparaat aan het werk te krijgen. Die wetenschap werd door de korpschef van de politie direct doorgegeven aan burgemeester P. Scholten van Arnhem, die daarop kon optreden.

Niet bekend

“Waarom de afdeling bevolking?”, aldus vanmorgen Van Schoonderwalt, “we kunnen ook alleen maar raden. Je zit daar in ieder geval dicht bij de paspoorten.”

Scholten zag volgens zijn woordvoerder destijds geen aanleiding de infiltratiepogingen bekend te maken omdat hij ze tijdig had afgewenteld. Er zijn binnen het gemeentelijk apparaat sindsdien geen bijzondere maatregelen genomen om nieuwe pogingen te verijdelen, zo laat Van Schoonderwalt weten. “We zijn alert, maar of criminele organisaties sindsdien geen nieuwe pogingen hebben gedaan kun je natuurlijk nooit met zekerheid zeggen. Je kunt niet iedereen die bij de gemeente komt solliciteren helemaal screenen.”