Dr. E.A. Cohen, arts en schrijver, is eind vorige ...

Dr. E.A. Cohen, arts en schrijver, is eind vorige week overleden. Elie Aron Cohen werd 84 jaar.

Hij werd in 1909 in Groningen geboren en overleefde als een van de weinige Nederlandse joden de Tweede Wereldoorlog. Hij publiceerde veel over zijn ervaringen in de oorlog en in de straf- en concentratiekampen. Cohen promoveerde in 1952 bij prof. Rümke (psychiatrie) op het proefschrift Het Duitse concentratiekamp, een medisch-psychologische studie waarvan in Londen, New York, Stockholm en Tokyo vertalingen verschenen. In 1968 introduceerde dr. Cohen het begrip post-concentratiekampsyndroom'. Een van zijn meest aangrijpende boeken was De negentien treinen naar Sobibor (1979), waarin hij aangeeft waarom hij zoveel over de jodenvernietiging heeft geschreven en moest blijven schrijven.