Dood door beroerte was in derde van de gevallen vermijdbaar

Ongeveer 5% van de doden onder 65 jaar en 12% van alle sterfgevallen is het gevolg van een beroerte, een hersenbloeding of -infarct. In veel landen wil de overheid dat sterven door beroerte terug dringen. In Engeland is het gestelde doel 40% reductie bij mensen onder 75 in 2000.

Dat is een korte-termijndoel voor een doodsoorzaak met een lange-termijn-oorzaak. Beroerte is het gevolg van jarenlange aantasting van de bloedvatwanden door cholesterol, ontstekingscellen, bloedstolsels en plaque.

Volgens onderzoekers in Sheffield is er op korte termijn toch veel te doen. Bij bijna een derde van de doden door beroerte, en zelfs bij ruim 40% van de doden bij wie eerder te hoge bloeddruk was vastgesteld, was sprake van een waarschijnlijke vermijdbaarheid. Meestal waren de patiënten onvoldoende door artsen gecontroleerd of waren ze blijven roken. Afgemeten aan een minimale standaard voor goede medische behandeling waren de meeste artsen te kort geschoten in hun hulp.

De Engelsen lichtten alle medische dossiers van 123 overledenen door beroerte van jonger dan 75 jaar die in een jaar tijd in hun ziekenhuis binnen kwamen. Als voorbeeld van een vermijdbare dode beschrijven ze een 49 -jarige man met een hersenbloeding bij wie 8 jaar eerder hoge bloeddruk (160/115 mm Hg) was geconstateerd, maar die niet was behandeld en niet gecontroleerd (British Medical Journal, 23 okt).