d'Ancona wellicht als lijsttrekker PvdA-Europa

DEN HAAG, 28 OKT. Minister d'Ancona (WVC) is bereid lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen te worden als de partij-top haar dat vraagt. De PvdA is op zoek naar een geschikte lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europees Parlement juni volgend jaar. Bij het CDA voert minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) de lijst aan.

PvdA-leider Kok heeft al een beroep op d'Ancona gedaan maar zij zei gisteren desgevraagd dat ze nog enige bedenktijd wil. Zij heeft in een eerdere fase al laten weten dat ze beschikbaar is voor een plaats op de PvdA-kieslijst voor de Tweede Kamer of het Euro-parlement. Bij de lijst voor de Kamerverkiezingen die wordt aangevoerd door partijleider Kok zou d'Ancona “als vrouw” hoog worden geplaatst.

Maar de PvdA is ook op zoek naar een lijsttrekker voor de Euro-verkiezingen en wil tegenover Maij-Weggen een bekende kandidaat naar voren schuiven. Volgens de partij-leiding mist de huidige “eerste man” van de PvdA in het Europees parlement, Woltjer, de bekendheid als tegenhanger van Maij-Weggen op te treden. Van de huidige acht PvdA-Europarlementariërs komen er naar verwachting weinig op een verkiesbare plaats te staan. Bovendien heeft staatssecretaris P. Dankert (buitenlandse zaken) zich reeds beschikbaar gesteld voor een plaats op de PvdA-lijst voor de Euro-verkiezingen. Ook de internationaal secretaris van de PvdA, J.M. Wiersma, krijgt waarschijnlijk een verkiesbare plaats op die lijst.

De PvdA ziet echter in d'Ancona electoraal de meest geschikte wederpartij van Maij-Weggen. d'Ancona was lid van het Europees Parlement van 1984 tot 1989 tot ze, net als Maij-Weggen, tot het kabinet-Lubbers/Kok toetrad. In het Europees parlement was ze voorzitter van de commissie voor sociale zaken en ze richtte zich met name op bestrijding van racisme. Voordien was ze staatssecretaris in het kabinet-Van Agt/Den Uyl (1981 tot 1982) en lid van de Eerste Kamer.