Boutros: rol blauwhelmen heroverwegen

NEW YORK, 28 OKT. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft gisteren in de Veiligheidsraad gezegd dat de VN zich nader moeten bezinnen op hun rol in Somalië en andere plaatsen in de wereld. Het idee om daar de vrede op te leggen (peace enforcing) is in de praktijk “zeer moeilijk” gebleken, aldus Boutros, die de VN-missie in Somalië nu het karakter wil geven van "vredeshandhaving' (peace keeping). Dat zou in de toekomst voor alle VN-operaties moeten gelden, aldus Boutros.

Boutros-Ghali zal op 15 november met een rapport komen over Somalië, waarin hij de politieke en militaire opties uiteen zal zetten. Het mandaat van de VN in Somalië, dat nu peace enforcing behelst, loopt het aanstaande weekeinde af, maar naar verwachting zal de Veiligheidsraad voor een verlenging met twee weken stemmen.

De afgelopen weken tekende zich een verschil van mening af tussen de Amerikanen en het opperbevel van de VN in Somalië. Na een confrontatie tussen de Amerikanen en de troepen van de Somalische krijgsheer Aideed, op 3 oktober, waarbij 18 Amerikanen omkwamen, kondigde president Clinton de terugtrekking van zijn troepen op 31 maart aan. Washington steunt niet langer een militaire oplossing; alleen praten zou het Somalische conflict uit de wereld kunnen helpen. De VS staakten ook de "jacht' op Aideed, die de VN-troepen in juni begonnen na de dood van 24 Pakistaanse blauwhelmen. (AP, Reuter)