Bloedige razzia's in Sarajevo

SARAJEVO, 28 OKT. De "schoonmaakactie' tegen de aanhangers van twee Bosnische officieren die zich hadden onttrokken aan het gezag van de regering en zich op grote schaal hebben ingelaten met afpersing, roof en zwarte handel, heeft dinsdag in Sarajevo 21 mensen het leven gekost. Onder de doden is een van de twee betrokken krijgsheren, Musan Topalovic alias Caco.

Met uitgebreide razzia's trachtte het moslim-leger dinsdag een eind te maken aan de terreur die in Sarajevo werd uitgeoefend door de twee officieren, Musan Topalovic alias Caco en Ramiz Delalic alias Celo. Zij voerden het bevel over respectievelijk de Negende en de Tiende Brigade van het moslim-leger, tot ze zich met een aantal van hun manschappen losmaakten uit het leger en op eigen houtje een terreurbewind gingen uitoefenen. Ze maakten zich schuldig aan een grote reeks criminele acties en beheersten de zwarte markt in de Bosnische hoofdstad.

Tijdens de razzia's, waarbij een uitgaansverbod van kracht was, werden Delalic en Topalovic door een grote leger- en politiemacht in het nauw gedreven. Delalic gaf zich na enige tijd over. Topalovic verschanste zich in een flatgebouw, waar hij werd omsingeld. In een achttien uur durend drama slaagde hij erin een aantal politiemannen en burgers in gijzeling te nemen, die hij als levend schild gebruikte in een poging te ontsnappen. Onder de 21 doden zijn acht burgers en negen politiemannen die na het drama met steek- en kogelwonden op de binnenplaats van de flat werden gevonden. Volgens een ooggetuige werden sommige politiemannen in koelen bloede vermoord, twee van hen door Topalovic zelf. Uiteindelijk gaf Topalovic zich over; hij werd volgens een Bosnische regeringswoordvoerder gedood toen hij na zijn overgave trachtte te vluchten.

Bij de razzia's werden meer dan vijfhonderd mensen gearresteerd. De meesten van hen werden na onderzoek vrijgelaten. Rond honderd leden van de benden van Caco en Celo zitten nog vast. (Reuter)