Aristide stelt zijn terugkeer naar Haïti uit

PORT-AU-PRINCE, 28 OKT. De Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide zal zaterdag niet naar zijn land terugkeren, in tegenstelling tot wat was bepaald in het onder auspiciën van de Verenigde Naties gesloten vredesakkoord. Dat hebben woordvoerders van de VN in Haïti en van de verdreven president in de Verenigde Staten gisteren verklaard. Motief voor het - verwachte - uitstel van Aristides terugkeer is de aanhoudende weigering van de militaire machthebbers op Haïti om de verschillende fases van het akkoord uit te voeren. Daartoe behoort ook het aftreden van legerleider Raoul Cédras.

Het Haïtiaanse Lagerhuis is er gisteren opnieuw niet in geslaagd een meerderheid bijeen te brengen om te debatteren over een amnestiewet voor de militairen, omdat de parlementariërs voor hun leven zeggen te vrezen. De militairen weigeren op hun beurt gehoor te geven aan het akkoord zolang er geen amnestiewet is.

Een schip van de Amerikaanse kustwacht heeft gisteren in Port-au-Prince een groep van vijftien Haïtiaanse bootvluchtelingen afgeleverd. De vijftien werden na hun terugkeer onmiddellijk gearresteerd door de Haïtaanse politie. (AP, Reuter)