Amnesty: staak terechtstellingen

ALGIERS/ LONDEN, 28 OKT. De mensenrechtorganisatie Amnesty International heeft vandaag een beroep gedaan op de Algerijnse autoriteiten geen executies van moslim-extremisten meer te voltrekken en hen niet langer te laten berechten door speciale rechtbanken. Dit jaar zijn 26 mensen in Algerije terechtgesteld in verband met moslim-extremistisch geweld.

De speciale rechtbanken, die in februari werden ingesteld om het moslim-extremistisch geweld een halt toe te roepen, hebben sindsdien meer dan 300 doodvonnissen geveld, overigens voor een aanzienlijk deel bij verstek. Volgens Amnesty - dat het recht van de Algerijnse regering erkent om de aanstichters van gewelddaden te berechten èn uitdrukkelijk verklaart de ernst van de situatie in het land in te zien - zijn de processen voor deze rechtbanken in elk stadium oneerlijk. Bekentenissen worden door middel van foltering afgedwongen en de gedetineerden worden niet in staat gesteld hun recht op verdediging en op hoger beroep volledig uit te oefenen.

Gisteren werden door de speciale rechtbank van Algiers nog eens 11 moslim-extremisten bij verstek ter dood veroordeeld. De elf maakten deel uit van een groep van 64, die werden beschuldigd van moordaanslagen op leden van de veiligheidsdiensten en acties ter omverwerping van het zittende bewind. Dinsdag werden 18 extremisten ter dood veroordeeld door de militaire rechtbank van Ouargla wegens een aanval op een politie-eenheid in december, waarbij vijf gendarmes de keel waren afgesneden.

Intussen zijn de drie Fransen die zondag in Algiers werden ontvoerd, nog steeds zoek. Een Algerijnse politiechef zei gisteren wel over aanwijzingen te beschikken dat ze nog in leven zijn, al was hij daar niet zeker van “omdat deze groepen, waartegen we vechten, in sommige van hun acties te onvoorspelbaar zijn”.