VINCENT PRICE 1911 - 1993; Allure in B-films

De maandag op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles overleden Amerikaanse acteur Vincent Price kreeg vooral bekendheid als hoofdrolspeler in griezelfilms. Toch hoorden volgens zijn eigen telling slechts ruim twintig van de ongeveer 110 films, waar hij aan meewerkte, in het horror-genre thuis. De eerste was de 3D-film House of Wax (André De Toth, 1953), gevolgd door de klassieker The Fly (1958) en bijna alle afleveringen van de door Roger Corman geregisseerde Edgar Allan Poe-cyclus: The House of Usher, The Pit and the Pendulum, Tales of Terror en The Raven. Daarna was Price ook in een reeks goedkope griezelprodukties van de Britse Hammer-studio te zien.

Als zoon van een welgestelde snoepfabrikant uit St. Louis had Price een opvoeding genoten, die vele deuren opende. Zijn verfijnde, aristocratische voorkomen werd mede gevormd door een studie kunstgeschiedenis aan Yale en reizen langs de Europese cultuurcentra. Later zou hij ook kunst verzamelen - een galerie in Los Angeles is naar Price vernoemd - en boeken publiceren op kunsthistorisch en culinair gebied.

Na aanvankelijk weinig succes te hebben behaald als jong acteur in New York, trok Price naar Engeland, waar hij schone kunsten studeerde in Londen en wel theaterfaam verwierf, vooral door de rol van prins Albert in het stuk Victoria Regina (1935). Weinig later stond hij toch op Broadway en sloot in 1938 een filmcontract met Universal. Hij speelde onder meer Sir Walter Raleigh in The Private Lives of Elizabeth and Essex, koning Karel II in Hudson's Bay en de titelrol in The Invisible Man Returns. Weldra werd Price vooral gekozen voor markante bijrollen met een deftig karakter, in bekende films als The Song of Bernadette, Laura van Otto Preminger, Dragonwyck, het fraaie melodrama Leave Her to Heaven. Ook was hij kardinaal Richelieu in The Three Musketeers en een Egyptische beambte in The Ten Commandments.

Na de griezelperiode was het voor Price moeilijk nog in andere genres serieus genomen te worden. Wel leende hij zijn zoetgevooisde stem aan Michael Jacksons clip Thriller en aan de gemene Ratigan in de originele versie van de Disney-tekenfilm Basil/The Great Mouse Detective.

Het grootste deel van het publiek nam aan dat Vincent Price een Britse in plaats van een zuidelijke gentleman was. Met zijn elegante snorretje, flemende dictie en rijzig voorkomen maakte Price vaak de indruk als heer van stand verdwaald te zijn in morsige films, die hun allure voor een groot deel aan zijn aanwezigheid ontleenden.

    • Hans Beerekamp