Verdachte van overval filiaal Albert Heijn Oosterbeek vrijgelaten

ARNHEM, 27 OKT. De 27-jarige Bobby B., een van de drie verdachten van de roofoverval op een filiaal van Albert Heijn in Oosterbeek op 14 mei 1990, is gisteren in vrijheid gesteld. Officier van justitie mr. J.W. Rijkers vroeg tijdens de behandeling van zijn rechtszaak vrijspraak wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs.

Bij de overval op het Oosterbeekse AH-filiaal drie jaar geleden werden twee personeelsleden gedood. Een van de overvallers schoot hen met grove hagel in het gezicht toen zij niet in staat waren de sleutel van een kluis te overhandigen. Een derde medewerker werd in de rug geschoten terwijl hij probeerde te vluchten. Hij raakte blijvend invalide. De overvallers maakten gebruik van riotguns.

Pas in het begin van dit jaar, nadat al veertien andere mensen verdacht waren geweest, kwam de politie op het spoor van Bobby B., Piet B. en Appie A. De laatste wordt ervan verdacht de AH-medewerkers in het gezicht te hebben geschoten terwijl ze op de grond lagen; Bobby B. wordt door kennissen omschreven als “een meelopertje”. Appie A. vluchtte een jaar geleden naar Chili, naar eigen zeggen om Jehova-getuige te worden. Onderhandelingen over zijn uitlevering verlopen moeizaam, omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met Chili heeft.

Officier van justitie Rijkers zei gisteren tijdens de zitting van de Chileense zaakgelastigde te hebben vernomen dat Appie A. binnen drie maanden wordt uitgeleverd. A. verloor in juli een kort geding waarin hij eiste dat het uitleveringsverzoek werd ingetrokken. Rijkers wilde de zaak tegen Bobby B. aanhouden tot A. gehoord is, maar dat wees de rechtbank af. Daarop concludeerde de officier van justitie dat hij over onvoldoende bewijs beschikte om B. op dit moment in staat van beschuldiging te stellen.

De ernstigste beschuldiging tegen Bobby B. kwam van een ex-vriendin van Appie, Mieke G. Deze vrouw bekende bij de politie dat zij op de hoogte was van een eerdere overval op een AH-filiaal in Baarn, gepleegd door Appie, Bobby en een man die nu in de gevangenis zit. Bij die overval werd 270.000 gulden buitgemaakt. Ook zou Mieke G. samen met Appie A. de omgeving van het later overvallen filiaal in Oosterbeek hebben verkend.

Rechtbankpresident mr. G. Bracht wilde van Bobby B. vooral weten hoe hij als bouwvakker na de overval op de winkel in Baarn over voldoende geld kon beschikken om voor 12.000 gulden met vakantie naar Thailand te gaan, veelvuldig bordelen te bezoeken en regelmatig te gaan “stappen”. De man zei dat van zijn spaargeld te hebben betaald. Belastende verklaringen van kennissen uit het Bussumse nachtleven deed B. af als “roddels”.

De rechtbank in Arnhem heeft volgende week twee dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak tegen medeverdachte Piet B. Hij zou in Oosterbeek de vluchtauto hebben bestuurd. Piet B. heeft geweigerd mee te werken aan een "Oslo-confrontatie', waarbij een ooggetuige uit een rij mannen de juiste persoon moest kiezen. De Oslo-confrontatie voor Bobby B., die zondag werd gehouden, is mislukt, zo bleek tijdens de rechtszitting.

De raadsman van de verdachte vroeg de rechtbank direct uitspraak te doen. De rechter wilde echter meer tijd hebben om zich te beraden over de vrijspraak. De uitspraak is op 9 november, een week nadat Piet B. voor de rechtbank is verschenen.