Rebellen Georgië door leger in defensief gedrongen

TBILISI, 27 OKT. Georgische regeringstroepen hebben gisteren in hun strijd tegen de aanhangers van ex-president Zviad Gamsachoerdia Senaki veroverd. Gamsachoerdia's troepen controleren nu nog slechts twee steden in westelijk Georgië.

Volgens bekendmakingen in Tbilisi is om Senaki urenlang gevochten en is bij de gevechten een onbekend aantal slachtoffers gevallen. Senaki is van belang omdat het een militair vliegveld heeft. Het was ook de laatste stad op de spoorlijn van de Zwarte- Zeekust naar Tbilisi die nog in handen van de "zviadisten' was; eerder waren al de havenstad Poti en het weg- en spoorwegknooppunt Samtredia veroverd.

Vorige week nog beheersten de opstandelingen niet alleen de westelijke provincie Mingrelië, bolwerk en thuisbasis van Gamsachoerdia, maar ook steeds meer steden buiten dat gebied. Tot vorige week leek het er zelfs op dat ze de tweede stad van het land, Koetaisi, zouden innemen, waarna de weg naar Tbilisi voor hen open zou liggen. Het regeringsleger heeft hen echter de afgelopen week in een groot offensief uit vrijwel heel het veroverde gebied verdreven.

Gamsachoerdia's troepen maakten zich gisteren op voor de verdediging van hun belangrijkste resterende bolwerk, Zoegdidi, de hoofdstad van Mingrelië en de stad waar Gamsachoerdia zijn hoofdkwartier heeft. Er worden betonnen barricaden gebouwd. Gamsachoerdia heeft zijn aanhangers opgeroepen de stad “tot elke prijs” te verdedigen. De Georgische president, Edoeard Sjevardnadze, heeft de zviadisten opgeroepen zich over te geven; doen ze dat niet, dan worden ze “geliquideerd”.

In Tbilisi zijn gisteren arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen zeven prominente aanhangers van Gamsachoerdia, onder wie de voormalige vice-voorzitter van het parlement, Bessarion Goegoesjvili. Tegen Gamsachoerdia en zijn militaire commandant Kobalia waren al eerder arrestatiebevelen uitgevaardigd. De negen worden gezocht wegens "verraad van het moederland en activiteit tegen de staat'.

In Tbilisi is gisteren een zware bomaanslag gepleegd op het hoofdkwartier van de monarchistische Unie van Traditionalisten, een partij die de monarchie in ere wil herstellen en fel gekant is tegen Sjevardnadze en de recente toetreding van Georgië tot het GOS. Op het tijdstip van de aanslag had het bestuur van de partij in het gebouw bijeen moeten zijn; die bijeenkomst was echter afgelast. Bij de explosie vielen geen doden of gewonden. (Reuter, AP, AFP)