Nederland even afhankelijk van buitenlands bloed

ROTTERDAM, 27 OKT. Nederlandse hemofiliepatiënten zullen vanaf november geheel afhankelijk zijn van buitenlands bloed.

Volgens professor dr. E.J. Ruitenberg, directeur van het Centraal Laboratorium Bloedtransfusiedienst (CLB), is die situatie ontstaan door te weinig donoren en door nieuwbouw van het CLB. Voor het eind van het jaar moet er weer Nederlands bloed genoeg zijn, zei hij gisteren voor de Avro-televisie. De Nederlandse Vereniging van Hemofiliepatiënten (NVHP) is verontrust. Zij acht buitenlands bloed gevaarlijker “omdat de kans op besmetting met aids of hepatitis groter is”. Vooral het Duitse bloed wordt - na de recente ophef over het aids-besmette donorbloed - door de hemofiliepatiënten gevreesd. Ruitenberg overweegt voortaan homoseksuelen weer te accepteren als donor. Mensen zouden niet langer worden geweerd omdat zij tot een risicogroep behoren, maar nog slechts omdat ze risicogedrag vertonen.