Lichtpuntjes bij het kwartaalresultaat IBM

NEW YORK, 27 OKT. Computerconcern IBM boekte in het derde kwartaal van dit jaar een verlies van 48 miljoen dollar, ofwel 12 dollarcent per aandeel. De omzet steeg iets in vergelijking met vorig jaar tot 14,743 miljard dollar. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De resultaten waren iets beter dan analisten hadden verwacht, maar IBM zit nog diep in de problemen.

De verkoop van mainframe-computers, workstations en disk-drives daalden scherp. Andere hardware, zoals personal computers, was zo succesvol dat IBM de vraag af en toe niet kon bijbenen. Hoewel de binnenlandse markt zich verbeterde waren de resulaten in Azië en Europa vrij zwak.

Topman Louis Gerstner noemde de resultaten “onbevredigend” maar zag ook enkele lichtpuntjes. De vooruitgang op het gebied van pc's en serviceverlening is bemoedigend en ook lukt het het bedrijf de kosten terug te dringen. In vergelijking met vorig jaar waren de kosten van gewone bedrijfsuitoefening het afgelopen kwartaal 11,8 procent lager.

De resultaten over de eerste negen maanden van 1993 laten zien dat de omzet 3,7 procent is gedaald vegeleken met 1992. Door een voorziening over het tweede kwartaal van 8,9 miljard dollar staat IBM nu al op een verlies van meer dan 9 miljard dit jaar. Dat zal tevens zo ongeveer het (record)verlies over geheel 1993 worden omdat IBM meestal een goed vierde kwartaal heeft, dus quitte zal draaien.

Analisten waren niet verrast door de resultaten. Een duidelijke ommekeer is echter nog niet in zicht. Een bescheiden winst in 1994 is een mogelijkheid maar zelfs daar zijn de kenners het niet over eens. Dat hangt samen met de mate van vertrouwen die analisten en beleggers hebben in de persoon van topman Gerstner die pas een maand of zes geleden aantrad. Het is nog niet duidelijk of hij weet waar IBM precies zijn winst vandaan kan halen.

IBM boekte over 1992 een verlies van bijna 5 miljard dollar. Tevens is het bedrijf al sinds begin 1992 bezig met het inkrimpen van het personeelsbestand. Er moeten voor eind 1994 nog 12.000 man verdwijnen bij het bedrijf om uit te komen op een wereldwijd werknemersaantal van 255.000. Het bedrijf stond een jaar geleden nog op 305.000.