Kamer akkoord met aanschaf Franse heli's

DEN HAAG, 27 OKT. Een meerderheid van de Tweede Kamer is vanmiddag akkoord gegaan met de aanschaf van zeventien nieuwe lichte Franse transporthelikopters van het type Cougar en zes zware Amerikaanse Chinooks.

Met de order is een bedrag van bijna achthonderd miljoen gulden gemoeid. Aanvankelijk had de Tweede Kamer een voorkeur voor de Amerikaanse Black Hawk helikopter in plaats van de Franse Cougar.

Defensiespecialisten van PvdA en CDA vroegen nog in mei aan het ministerie van defensie om na te gaan of Nederland geen "multi-purpose' helikopter kon aanschaffen, geschikt zowel voor transport- als gevechtstaak. Daarmee zouden volgens de regeringspartijen tientallen miljoenen gulden kunnen worden bespaard. Volgend jaar wil Defensie overgaan tot aanschaf van veertig gevechtshelikopters voor de Luchtmobiele Brigade. Defensie liet de Kamerleden echter al snel weten dat met zo'n multi-purpose heli niet te werken valt.

Wel wil de Kamer, zo bleek tijdens mondeling overleg met staatssecretaris Frinking (defensie) vanmiddag, dat de Franse fabrikant Eurocopter nog een aantal wijzigingen aan de Cougar Mark II aanbrengt zodat er bij koud weer kan worden gevlogen. Bovendien moet de besturing worden verbeterd. Ook zou Eurocopter zich moeten verplichten om op den duur de Cougars terug te kopen als Nederland besluit om de NH-90 transporthelikopter aan te schaffen, die in 2003 op de markt komt. Aan de ontwikkeling van deze nieuwe Europese transporthelikopter heeft Nederland al 450 miljoen gulden bijgedragen. Frinking zei dat Eurocopter die verplichting op zich heeft genomen en dat enkele dagen geleden nog eens heeft bevestigd.

De terugkoopverplichting achten PvdA en CDA van groot belang omdat Defensie volgens deze fracties meer werk zou moeten maken van standaardisatie van de uitrusting van het leger. Als de EG-lidstaten vaker gezamenlijk optreden voor vredebewarende- en vrede-opleggende militaire operaties, dan moet ook het materieel onderling uitwisselbaar zijn en onderhouden kunnen worden. Standaardisatie is in de NAVO tot nu toe te veel met de mond beleden, aldus PvdA-woordvoerder Vos. “Het wordt tijd dat we daar werkelijk iets aan gaan doen.”

Van Heemskerck-Pillis Duvekot (VVD) vroeg staatssecretaris Frinking wat de grondslag is van het besluit om de Franse Cougar transporthelikopters aan te schaffen. Volgens de VVD-woordvoerster is de Amerikaanse Black Hawk veel beter. “Als Nederland dan om politieke redenen voor een ander toestel kiest dan wil ik ook precies weten waarom.” Frinking zal de Kamer eind van de middag antwoorden.