Internationals willen met Dick Advocaat naar WK

ROTTERDAM, 27 OKT. Een groot deel van de selectie van het Nederlands elftal wil met Dick Advocaat als bondscoach naar het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar in de Verenigde Staten. Al of niet in combinatie met Johan Cruijff, met wie het vorige sectiebestuur-Van Rooijen een principe-afspraak heeft gemaakt. In het tv-programma Nieuwe Koeien van Veronica van gisteravond betuigden Dennis Bergkamp, John de Wolf, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Ed de Goey en Ronald Koeman steun aan Dick Advocaat, die in hun ogen tijdens het WK niet mag ontbreken als begeleider van Oranje. Jan Wouters heeft in een eerder stadium deze mening geventileerd.

De Haagse oefenmeester is echter alleen gecontracteerd voor het kwalificatietoernooi en gaf tot nog toe steeds te kennen geen interesse te hebben in de eindronde. Op de avond van Nederland-Engeland kreeg hij bovendien van Leo Beenhakker, de supervisor van het WK in 1990, het advies om het toernooi aan zich voorbij te laten gaan als de spelers voor Cruijff kiezen. De algemene opinie van de internationals is evenwel dat Advocaat het verdient om mee te gaan naar het WK. Vanuit Turkije, waar hij de interland tussen de Turken en Polen vanavond bijwoont, reageert de bondscoach: “We hebben nu een goede kans om ons te kwalificeren en laten we die niet bederven door over dit onderwerp te gaan discussiëren. Maar ik vind dat de KNVB zijn afspraak dient na te komen en als we zijn geplaatst eerst met Cruijff moet overleggen.”

In een interview met het maandblad Sport International, dat morgen verschijnt, zegt Dennis Bergkamp: “Misschien moeten we op de avond van Polen-Nederland (17 november, red.) meteen na de wedstrijd eens praten over de positie van Advocaat. Ik vind het moeilijk van hem afscheid te nemen omdat ik niet weet hoe de ideeën van anderen zijn. Of hoe het zal zijn als Advocaat met Cruijff gaat samenwerken. ” In Nieuwe Koeien voegde Bergkamp hier gisteravond aan toe dat het ideaal zou zijn als Cruijff en Advocaat beiden de coaching voor hun rekening nemen. In SI zegt hij verder: “We moeten met elkaar rond de tafel gaan zitten. Met alle belangrijke spelers, de vaste kern. Ik zou willen weten hoe iedereen erover denkt. En dan wel zo dat het niet zoals de vorige keer (voor het WK van 1990 in Schiphol Hilton, red.) meteen naar buiten wordt gebracht. De aanvoerder moet maar het initiatief nemen. En die kan op zijn beurt de mensen oproepen die hij nodig vindt. Als hij mij vraagt dan durf ik daar wel over te praten.” Advocaat hierover: “Het zou de concentratie op de wedstrijd niet bevorderen. Ik denk ook niet dat het gebeurt wat Dennis wil.”

Op de suggestie van Gullit dat er bij belangrijke spelers kritiek op Advocaat bestaat, antwoordt Bergkamp: “Ik vraag me af of dat klopt. Ik vind het in elk geval erg prettig met Advocaat. Ik vind ook dat hij voor de interland heel naar bejegend is.” En: “Dat het weleens minder ging, lag niet in de eerste plaats aan de coach.”

In Nieuwe Koeien werd Johan Cruijff gevraagd naar de groeiende populariteit van Advocaat binnen de spelersgroep. De Barcelona-coach liet in het midden of hij de "Kleine Generaal' naast zich zal dulden op het WK. Cruijff benadrukte nog eens dat hij Advocaat de eer gunt als de spelers voor hem zouden kiezen. Maar als hij wordt aangesteld voor het WK heeft hij “maling” aan de mening van de internationals. “Hun opinie interesseert me helemaal niet. Zij kunnen misschien goed voetballen, ik heb mijn werk. Je moet die twee dingen niet door elkaar halen. Op het moment dat ik mee zou gaan, geldt slechts een wet: die van mij. Als er mensen zijn die daar anders over denken, moeten ze thuis blijven. Een voetballer is een voetballer. Hij moet spelen en verder zijn mond houden. Wat die jongens vinden is totaal onbelangrijk. Op het moment dat ik mijn nek uitsteek, door als bondscoach naar het WK te gaan, gaat het volgens mijn regels. Dan heb ik volledig maling aan de mening van de spelers. Voor 100 procent en niet voor 99 procent.”

Cruijff laat er geen twijfel over bestaan dat het Nederlands elftal tegen Engeland niet goed heeft gespeeld. Ondanks de euforie over de 2-0 zege, die Oranje dicht bij de kwalificatie voor het WK bracht. “Als je tegen die Engelsen het eerste half uur met 3-0 achter komt, kun je niets zeggen. Wanneer je de video erbij zou pakken en je gaat de wedstrijd analyseren, dan schrik je nog meer. Als iedereen in Nederland in een juichstemming verkeert gaan de spelers nog denken dat ze het goed hebben gedaan. Maar het zou toch een verschutting zijn als je je in deze groep niet kwalificeert”, vroeg hij zich af voor de tv-camera.

In een interview in het Algemeen Dagblad liet Cruijff zaterdag weten dat hij pas in januari of februari een beslissing wil nemen of hij het Nederlands elftal coacht op het WK, mits het zich plaatst. Het lijkt aannemelijk dat het sectiebestuur betaald voetbal eerder een uitspraak wil horen van de voormalige wereldvoetballer. Karel Jansen, bestuurslid technische zaken van de profsectie van de bond, weigert voorlopig een standpunt in te nemen. Ook gaat hij niet in op de eisen die Cruijff nu al laat doorschemeren, zoals het inschakelen van zijn assistent bij Barcelona, Tonnie Bruins Slot, voor de wedstrijdanalyses en het toevoegen van een dokter uit Nou Camp aan de medische staf van Oranje. Wel heeft Jansen het over een “strak tijdschema” waardoor de aanstelling van de WK-coach niet te lang op kan zich laten wachten. “We wachten voorlopig als sectiebestuur af, tot we ons hebben gekwalificeerd. Dat is ook de afspraak die we in augustus met Cruijff hebben gemaakt. Na Polen-Nederland pakken we de draad weer op. Op al die marktberichten wil ik niet reageren. Al zullen we de mening van de spelers in de beoordeling meenemen.”