Foto: PAPENBURG - Het is de vraag of het ...

Foto: PAPENBURG - Het is de vraag of het cruiseschip dat in de Mayer-werf in het Duitse Papenburg, 's werelds grootste overdekte scheepsdok, wordt gebouwd ooit de zee zal bereiken.

Het passagiersschip heeft een diepgang van 7,30 meter terwijl de Ems, de rivier waarover het schip naar zee moet worden gesleept, slechts 6,30 meter diep is. Begin dit jaar werd een begin gemaakt met het uitbaggeren van de rivier, maar acht vissers aan de monding van de rivier hebben hier met succes tegen geprotesteerd. De vissers zijn bang dat de stroomsnelheid van het water na het uitbaggeren zozeer zal toenemen dat hun scheepjes niet langer kunnen blijven varen. De werf, die 1800 mensen in dienst heeft, tracht via de rechter alsnog toestemming voor het uitdiepen van de rivier te krijgen. (Foto: persbureau Noordoost)