EBBC denkt thuis al aan omstreden return in Kroatië

DEN BOSCH, 27 OKT. De basketballers van EBBC Den Bosch waren gisteravond tijdens de eerste wedstrijd in de derde ronde van het Europa Cup II-toernooi tegen het Kroatische Split al met hun gedachten bij de return van volgende week. Die uitwedstrijd is, na de zware thuisnederlaag van 78-62, in sportief opzicht niet meer van belang. En toch is zij beladen. De Bosschenaren voelen er niets voor in Split te spelen.

Maar de internationale basketbalbond FIBA eist dat EBBC komende dinsdag in Kroatië op de speelvloer verschijnt. De FIBA wil, in tegenstelling tot de voetbalbond (Hajduk Split - Ajax moest worden verplaatst), niets weten van mogelijk gevaarlijke omstandigheden. Op wegblijven staat een uitsluiting van drie jaar voor de verschillende Europa Cup-toernooien en waarschijnlijk een fikse geldboete. Omdat EBBC zich dat financieel niet kan veroorloven, heeft volgens voorzitter Jules Spijkers het bestuur de spelers “haast op de knieën gesmeekt” om toch naar Split voor de returnwedstrijd af te reizen.

De apathisch spelende Bossche ploeg was gisteren in sporthal De Maaspoort voor 1500 toeschouwers kansloos tegen het evenmin imponerende Split. Bij rust leidden de Kroaten al met 35-23. Alleen gedurende de eerste twaalf minuten van het duel was sprake van spanning. De score liep toen gelijk op en Den Bosch, dat maandag te horen kreeg dat de business club geld beschikbaar stelt voor het contracteren van een nieuwe speler, had zelfs verschillende keren een (kleine) voorsprong. Maar gedurende de laatste acht minuten van de eerste helft vergaarde de landskampioen slechts twee punten. De spelers leken in die periode, net als het grootste deel van de tweede speelhelft, met hun gedachten elders. Door gebrek aan concentratie werd niet alleen uitermate slecht geschoten, maar ook voortdurend knullig balverlies geleden. Split, dat na het uitbreken van de oorlog in Joegoslavië vrijwel de hele selectie naar het buitenland zag vertrekken en geen schim meer is van de ploeg die in 1991 voor de derde keer op rij de Europa Cup I won, profiteerde dankbaar.

Coach Cor van Esch meende na afloop van het duel dat, naast een groot aantal niet fitte spelers, vooral de “gaan we nu wel of gaan we nu niet” discussies zijn ploeg de das om hebben gedaan. Hij wilde niets weten van suggesties dat hij als coach te kort was geschoten omdat hij die gesprekken niet naar de achtergrond had weten te drukken. “In een situatie als deze is dat als coach niet mijn taak. Eerder die van het bestuur”, klonk het weinig overtuigend.

De discussies over het al dan niet afreizen naar Kroatië begonnen ruim twee weken geleden, toen Den Bosch bij de loting voor de derde ronde aan Split werd gekoppeld. Discussies waar ook Van Esch tot midden vorige week aan heeft deelgenomen. Een telefonisch gesprek met de Nederlandse consul in Split, die meedeelde dat er in de Kroatische stad “een gewone situatie zonder directe oorlogsdreiging” heerst, betekende voor Van Esch het einde van zijn twijfels.

Bij een deel van zijn selectie lag en ligt dat nog altijd anders. Want hoewel ook het ministerie van buitenlandse zaken en de Amerikaanse ambassade in Zagreb spreken van een gewone situatie, worden die woorden wel steeds gevolgd door de mededeling dat de omstandigheden ieder moment kunnen veranderen. Vandaar dat Van Esch gisteravond nog niet kon zeggen hoeveel spelers hem volgende week naar Split zullen vergezellen. “En ik ben zeker geen Karel Doorman die tegen zijn mannen zegt: ik val aan, volg mij.”

EBBC Den Bosch was gisteravond niet de enige Nederlandse club die in Europees verband in actie kwam. Voor eigen publiek versloeg Den Helder, eveneens in de derde ronde van het Europa Cup II-toernooi, Godel Robotnicki uit Skopje in Macedonië met 92-76 (rust 48-41). Beide returns staan voor volgende week dinsdag op het programma. De winnaars plaatsen zich voor de in financieel opzicht lucratieve halve finales, die uit twee groepen van zes clubs bestaan.