Damrak maakt pas op de plaats na regen koersrecords

AMSTERDAM, 27 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen een adempauze genomen na de spectaculaire koersstijgingen van de laatste weken. De daling van de aandelenkoersen, die gistermiddag begon, zette vanochtend voorzichtig door.

AMSTERDAM Handelaren spraken van een "gezonde correctie' nadat de EOE-index van de 24 meest actieve fondsen in enkele weken tijd 40 punten is gestegen. De EOE-index vestigde gisteren rondom het middaguur opnieuw een hoogste-punt-aller-tijden op 386,03 punten. Vanmiddag stond de EOE rond dezelfde tijd bijna 10 punten lager op 376,70 punten, nadat gisteren al lager was gesloten op 379,92 punten. Beleggers die de recente koerswinsten verzilverden door hun stukken te verkopen, drukten de aandelenkoersen omlaag. De bodem werd al gauw bereikt op 376 punten als gevolg van een niet aflatend optimisme over verdere renteverlagingen. Handelaren verwachten dat de koersen na een rustpauze van enkele dagen weer omhoog zullen schieten en opnieuw records zullen breken.

In de vooral door professionele beleggers beheerste handel was Hoogovens aanvankelijk de belangrijkste daler, mede als gevolg van het bericht dat zes dochters worden verkocht. De koers ging omlaag van 41,40 gulden naar 39,90 gulden, maar krabbelde in de loop van de ochtend op tot 40,80 gulden. De verliezen van de belangrijkste fondsen beperkten zich verder tot dubbeltjes. De sterkste stijger was papiergigant KNP BT met een plus van twee dubbeltjes op 38,60 gulden. Unilever was eveneens een uitzondering en boekte een groei van 0,70 gulden op 214,50 gulden.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren iets lager gesloten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste fondsen, die maandag met een winst van 24 punten op een recordniveau kwam, daalde fractioneel met 1,12 punt tot 3.672,49. Over de hele linie gezien was het beeld slechter. De verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen bedroeg ongeveer elf tegen acht. Het zag er aanvankelijk naar uit dat de schade groter zou worden. De stemming werd gedrukt door nieuwe koersverliezen op de obligatiemarkt en teleurstellende cijfers over het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie. De vertrouwensindex daalde deze maand van 63,8 tot 59,4. In de loop van de dag krabbelden de aandelenkoersen weer op toen de obligatiemarkt een herstel liet zien. De papierfondsen wisten zich in positieve zin te onderscheiden dankzij een koopaanbeveling van de bank Goldman Sachs. Ook luchtvaartmaatschappijen waren in trek. De koersindex van transportfondsen kwam daardoor op een recordniveau.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio sloot het Nikkei-koersgemiddeldevan 225 aandelen voor het eerst sinds 28 juli onder de grens van 20.000 punten. Het koersgemiddelde daalde met 184,82 punten ofwel 0,9 procent tot 19.838,78. Handelaren schreven dit vooral toe aan chaos bij de handel in het gisteren aan de beurs geïntroduceerde spoorwegfonds East Japan Railway Company. Het computersysteem kon de orderstroom niet verwerken, wat het vertrouwen in de beurs ondermijnde.