CHOCOLADETAART MET WALNOTEN

Een makkelijk en snel te maken taart, die zowel bij de koffie of thee (zonder saus) of als dessert (met saus) gegeven kan worden. Om de taart eenvoudiger te maken, kunt u de glazuur weglaten en in plaats daarvan de taart bestrooien met poedersuiker. Als u een magnetron heeft, kunt u de chocolade daarin smelten: 2 minuten op vol vermogen. De chocolade ziet er dan uit alsof er niets gebeurd is, maar als u de blokjes doorroert krijgt u een prachtig glad geheel.

Voor de taart:

150 gram extra bittere chocolade

50 gram boter, in klontjes

1/2 deciliter slagroom

6 eiwitten

60 gram fijne tafelsuiker

4 eidooiers

50 gram gezeefde maïzena

30 gram gezeefde cacaopoeder

100 gram walnoten, grofgehakt

boter en bloem voor de vorm

voor de glazuur:

150 gram extra bittere chocolade

1/2 dl slagroom of melk

voor de saus:

250 gram abrikozen (uit pot of blik)

3 eetlepels Grand Marnier of Cointreau

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van een lage taartvorm (⊘ circa 28 centimeter) met een passend stuk bakpapier, vet het bakpapier en de rand van de vorm in met wat boter en stuif er wat bloem over.

Breek de chocolade in stukjes en smelt die au bain-marie (boven heet, maar niet kokend water). Roer klontje voor klontje de boter door de gesmolten chocolade en roer tot de boter volledig opgenomen is; roer dan de slagroom erdoor. Klop de eiwitten stijf en strooi tegelijk beetje voor beetje de suiker erbij. Roer een voor een de dooiers door de stijfgeklopte eiwitten en spatel de gezeefde maïzena en cacao erdoor. Voeg de chocolade toe en spatel alles goed door elkaar; spatel tot slot de gehakte walnoten erdoor. Schenk het beslag in de vorm en bak de taart 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven; schakel de oven uit en laat de taart nog circa 15 minuten in de oven staan.

Neem de taart uit de oven, laat hem iets afkoelen, keer hem ondersteboven op een taartrooster; verwijder de vorm en het bakpapier.

Maak de glazuur: Breek de chocolade in stukjes en smelt die au bain-marie, roer de slagroom erdoor en bestrijk de taart ermee. Laat de glazuur afkoelen.

Maak de saus: Pureer de uitgelekte abrikozen in een foodprocessor en roer de drank erdoor.

Snijd de afgekoelde taart in punten en serveer die met de saus.

    • Irene van Blommestein