Buitenlanders omgekomen bij aanslag in Kairo

KAIRO, 27 OKT. Twee Amerikaanse zakenlieden en een Fransman zijn gisteravond om het leven gekomen toen een man het vuur opende in Semiramis Intercontinental, een van de grootste hotels in de Egyptische hoofdstad Kairo. Drie mensen werden gewond, van wie er één, een Italiaan, in een zeer ernstige toestand verkeert.

De politie noemde de aanslag het werk van een geesteszieke, die ook wegens zijn psychische ongeschiktheid van dienstplicht was ontheven; getuigen spraken echter van een moslim-extremist, die fundamentalistische leuzen schreeuwde. “Waarom worden de moslims van Bosnië afgeslacht”, had hij geroepen, en: “jullie ongelovigen, jullie hondezonen”.

Het was de eerste keer dat zo'n aanslag werd gepleegd binnen een dergelijk hotel. De internationale toeristenhotels staan onder speciale politiebewaking sinds anderhalf jaar geleden toeristen doelwit werden van moslim-extremisten, die op deze wijze een belangrijke bron van inkomsten voor de regering van president Mubarak willen droogleggen. De bewaking was echter verslapt omdat het aantal aanslagen op buitenlanders de laatste maanden aanzienlijk was verminderd; de moslim-extremisten richtten zich meer tegen politie en leger en publieke figuren in hun campagne om een zuiver islamitisch bewind aan de macht te krijgen. De laatste aanslag op buitenlandse toeristen dateert van 8 juni, toen een bom werd gegooid naar een toeristenbus bij de piramiden, waarbij twee Egyptenaren werden gedood. De toeristenindustrie begon zich te herstellen van de verliezen die zij aanvankelijk had geleden.

President Mubarak, die op het ogenblik in de Verenigde Staten op bezoek is, zei gisteren nog in een vraaggesprek met een Amerikaanse televisiemaatschappij dat het politiek gemotiveerd geweld in zijn land afnam. “Ons land is veel veiliger dan welke andere plaats ter wereld”, stelde hij. “Egypte is de veiligste plaats op aarde”, kopte de Egyptian Gazette vervolgens een artikel gewijd aan Mubaraks uitspraken.

De dader, een musicus die samen met twee metgezellen is gearresteerd, had plaatsgenomen aan een tafel in een café op de tweede etage van het Semiramis Intercontinental hotel. Hij verwijderde zich vervolgens even, kennelijk om zijn wapen in gereedheid te brengen, waarna hij terugkeerde en het vuur opende op de aanwezigen. Het café was op dat moment, om 23 uur plaatselijke tijd, vol met buitenlanders, voor een deel deelnemers aan een congres over strafrecht dat in het hotel plaatshad. De dode Fransman, Fernand Bouland, was een vooraanstaande jurist en auteur van verscheidene boeken over criminologie. (Reuter, AP, AFP)