Bekritiseerde Carel Deken hoopt op steun Vriesekoop

HUIZEN, 27 OKT. De Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) heeft nog altijd een bestuur. Dat was gisteren, tijdens de dubbel-interland tegen Polen en Engeland in het kader van de Europese Superliga, een niet zo verrassende mededeling. Wel opmerkelijk was, dat ook Carel Deken voorlopig nog deel uitmaakt van het college.

Het bestuurslid topsport, dat zijn beleid rondom bondscoach Gajic de afgelopen weken zag mislukken, trok niet de consequenties uit zijn optreden. Wel maakte bondsvoorzitter Tempelaars duidelijk, dat er binnen afzienbare tijd een werkbare situatie dient te ontstaan. Zo niet, dan verdwijnt Deken en met hem waarschijnlijk het complete bestuur.

De crisissituatie bij de NTTB bereikte vorige week een nieuw "hoogtepunt', nadat de uit Servië afkomstige Zweed Zoran Gajic met de noorderzon was vertrokken. De bondscoach had op dat moment pas zeven weken volgemaakt van zijn driejarig contract. Het NTTB-bestuur was op voorhand van diverse kanten gewaarschuwd voor het gebrek aan kwaliteiten bij Gajic. Maar Deken, die van zijn bestuur een volmacht had gekregen, ging de overeenkomst met Gajic (twintig jaar geleden enkele maanden zijn trainer) toch aan. Het overhaaste vertrek van Gajic mag ons worden aangerekend, was de redenering van bondsvoorzitter Tempelaars, maar we kunnen van deze fout leren en we vinden dat we kunnen blijven zitten. “Ik wil niet aanmatigend zijn, maar de vraag is of het goed voor de bond is als Deken of het complete bestuur opstappen. Dan ontstaat er een vacuüm en daar is niemand bij gebaat”, aldus Tempelaars.

Nadat het vertrek van Gajic bekend was geworden, heeft Deken zich onttrokken aan elk openlijk optreden. Ook gisteren werden de kastanjes weer door de bondsvoorzitter uit het vuur gehaald. Tempelaars: “Laat er geen misverstand over bestaan: Deken betreurt zeer wat er gebeurd is. Dit feit wordt hem terecht binnen de buiten de bond aangerekend. Maar omdat de principes van zijn beleid deugen, kan hij blijven functioneren. Dat geldt voor het hele bestuur.”

Nog maar een half jaar geleden wilde het computerbedrijf OKI tot de Olympische Spelen van 1996 400.000 gulden in het Nederlands vrouwen-tafeltennis investeren, onder voorwaarde dat Bettine Vriesekoop "de kar zou trekken'. Toen Deken dat pertinent weigerde, haakte de geldschieter af. Na het vertrek van Gajic krijgt Vriesekoop die hoofdrol alsnog, meldde Tempelaars: “Ze gaat weliswaar niet het beleid bepalen, maar we gaan wel zeer goed naar haar luisteren. Bettine krijgt een belangrijke stem.”

Over het besluit van Deken om "als aangeschoten wild' aan te blijven, zei Bettine Vriesekoop: “Ik vind het raar dat een dergelijk slecht beleid geen consequenties heeft.” Maar ze zal het overleg met Deken niet uit de weg gaan: “Ik heb me sinds de WK in Gothenburg al positief opgesteld en dat blijf ik ook nu doen. Maar dan moet ook alles open staan. Men verwijt Vlieg (voormalig bondscoach, red.), dat hij fouten heeft gemaakt. Dat geldt nu dus ook voor Deken. Voor mij betekent dit dat de bond Vlieg in een nieuwe situatie niet op voorhand mag uitsluiten.”

Op dit punt staat de Europees kampioene echter lijnrecht tegenover het NTTB-bestuur, dat de deur voor Vlieg stevig gesloten houdt. Vlieg: “Dit bestuur denkt niet aan de spelers, maar aan zichzelf. Het topsportbelang staat niet voorop.” Tempelaars ontkent dit: “We hebben nog steeds het gevoel, dat we goed bezig zijn.”

De tafeltennistop heeft inmiddels genoeg van de bestuursperikelen. “Het draait niet om de sport, niet om de spelers”, zegt Henk van Spanje. “De bestuursleden staan voorop. Aan ons worden eisen gesteld zonder dat daar ook maar iets tegenover staat. Geen wonder dat de motivatie sterk achteruit gaat.”

Waar bestuurslid Deken nog de rechtvaardiging vandaan haalt om door te gaan, is de grote vraag. De leraar lichamelijke opvoeding uit Vinkeveen onderhoudt zich behalve met zijn eigen ex-pupil Trinko Keen nauwelijks met de spelers. Hij heeft in ieder geval met de belangrijkste toppers (Vriesekoop, Hooman en Haldan) geen vertrouwensband, in tegendeel. Na zijn aanvaringen met de pers bij het WK in Gothenburg gaat het topsport-bestuurslid ook elk contact met journalisten uit de weg.

In de wandelgangen in Huizen werd duidelijk dat niemand gelooft, dat het nog wat wordt met Deken. Tegelijkertijd heeft men in bestuurskringen nogal wat angst voor een nieuwe bestuurscrisis. Als Deken zijn kaarten goed speelt, kan dat in zijn voordeel werken. In ieder geval is Bettine Vriesekoop bereid eventueel met Deken samen te werken, onder voorwaarde dat Deken als compromis Vlieg zal moeten dulden in een nieuwe coach-rol.

Dit alles speelde zich gisteravond af tegen de achtergrond van twee Superliga-wedstrijden. Het Nederlands mannenteam ging kansloos onderuit tegen Polen (4-0). De vrouwenploeg kwam uit een kansloze positie terug tegen Engeland (na 1-3 werd het 4-3). Onder leiding van de ongeslagen Vriesekoop is Oranje kansrijk voor titelprolongatie in de Superliga.

    • Ted van der Meer