Anderhalf jaar cel voor ex-directeur SHS

DEN HAAG, 27 OKT. De voormalig directeur van de Stichting Haags Sociaal-cultureel werk (SHS) drs. J.J.H. R. is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Tegen R. was drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist. De rechtbank acht bewezen dat R. voor een kleine tweehonderdduizend gulden subsidie oneigenlijk heeft aangewend, onder meer door het verstrekken van "leningen' aan zichzelf, medewerkers en bestuursleden van de SHS.

Zo kende R. zichzelf honderdduizend gulden wachtgeld toe zonder daarop recht te hebben, aldus de rechtbank. Ook bekostigde hij privéreizen met gemeenschapsgeld. De rechtbank sprak hem vrij voor drie van de negen feiten die hem ten laste werden gelegd. R. werd eerder dit jaar door de kantonrechter al gelast 60.000 gulden te veel genoten salaris terug te betalen.

De rechtbank is afgeweken van de eis van het openbaar ministerie omdat R. in de SHS-affaire “bepaald niet de enige was die laakbaar handelde”. Bovendien bood de gemeente Den Haag naar het oordeel van de rechter grote mogelijkheden aan R. door iedere substantiële controle over een reeks van jaren na te laten.

De raadsman van R. kondigde vanochtend hoger beroep aan. Twee medewerkers van de SHS, die ervan werden verdacht hand- en spandiensten aan R. te hebben verleend, werden vrijgesproken. Justitie had vier maanden en een boete van 1.500 gulden tegen de twee geëist.

De veroordeling van R. is het voorlopige sluitstuk van een tweeënhalf jaar lopende affaire in het Haagse welzijnswerk. Tot haar opheffing, vorig jaar, was de SHS met een "subsidie-omzet' van 15 miljoen gulden een van de grootste welzijnskoepels van Nederland. Voorjaar 1991 werd tegen R. aangifte van fraude gedaan door de Haagse wethouder A. van Kampen. Begin vorig jaar werd R. door de SHS ontslagen.