Aanslagen van Unionisten eisen levens in Ulster

BELFAST, 27 OKT. Leden van de Noordierse Unionistische terreurbeweging Ulster Freedom Fighters (UFF) hebben gisteren aanslagen uitgevoerd, waarbij twee doden vielen.

In Belfast liep een UFF-commando gistermorgen het depot van de gemeentelijke reinigingsdienst binnen en opende het vuur. Twee vuilnisophalers, die zich niet tijdig achter containers en een vuilniswagen konden verschuilen, werden gedood. Vijf anderen raakten gewond.

Gisteravond opende een UFF-lid met een machinegeweer het vuur in een vol restaurant in het Noordierse Lisburn. Drie schoten werden gelost tot het wapen blokkeerde. Niemand raakte gewond. Het aantal doden onder katholieken door aanslagen van Unionistische terreurbewegingen sinds afgelopen zaterdag is inmiddels op vier gekomen.

Het hoofdkwartier van de UFF was zaterdag het doelwit van een mislukte aanslag van de IRA, het verboden Ierse Republikeinse leger, waarbij tien mensen - voornamelijk bezoekers van een viswinkel - omkwamen.

Een Britse militair opende gisteren uit een legerjeep het vuur op een groep jonge republikeinen. Dezen hadden zich voor het in Ierland traditionele rouwbetoon verzameld voor het huis van Thomas Begley, een van de IRA-leden die zaterdag de bom in de viswinkel onder het UFF-hoofdkwartier had geplaatst en daarbij zichzelf opblies. Voor de katholieke minderheid in Noord-Ierland werden zo de ergste vooroordelen jegens het Britse leger in dit deel van het Verenigd Koninkrijk bevestigd. De legerleiding heeft het incident, waarbij een man zwaar gewond raakte, in onderzoek.

Het hoofd van de politie in Belfast, Sir Hugh Annesley, geeft toe dat de toestand in Noord-Ierland op dit moment “zeer ernstig” is, maar ontkent dat de zaak uit de hand is gelopen. De Britse regering heeft extra veiligheidsvoorzieningen en extra troepen ter beschikking gesteld, maar weigert specifieke aantallen te noemen.

De sfeer in Belfast is uiterst gespannen en het uiterlijk vertoon van militairen en politie met hun Landrovers en verrassingsblokkades is imposant. Politiehelikopters cirkelden ook vandaag permanent in de lucht om het verloop van de talrijke begrafenissen van slachtoffers te kunnen volgen. Vandaag zijn dat er zes, stuk voor stuk potentiële tijdbommen onder hoog opgelopen emoties aan zowel protestante als katholieke kant. De kranten van vandaag hebben allemaal een foto van de enorme begrafenisstoet op de Shankill Road gisteren, die met zijn kilometerslange staart werd aangevoerd door een jongetje van negen jaar, Darren Baird, die zijn vader, moeder en zijn zusje van zeven jaar ten grave droeg. Hij bleef als enige niet-slachtoffer van het gezin over na de aanslag op de viswinkel, samen met een zusje van achttien maanden.

    • Hieke Jippes