Vrouwen ageren voor vrijlating alle Palestijnen

Foto: GAZASTROOK - Palestijnse vrouwen houden portretten vast van hun zonen en echtgenoten die door de Israelische autoriteiten worden vastgehouden tijdens een zitstaking in de Gazastrook om de vrijlating van alle 12.000 Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen te bewerkstelligen. Israel liet gisteren en vannacht 617 Palestijnen vrij - lichte gevallen, voornamelijk bejaarden, teenagers, vrouwen en zieken. Vandaag zou nog een klein aantal Palestijnen in vrijheid worden gesteld.

Verdere vrijlatingen komen aan de orde tijdens de Israelisch-Palestijnse onderhandelingen in de Egyptische badplaats Taba, waar de praktische bijzonderheden van het recente autonomie-akkoord worden geregeld. De Israelische regering verzet zich echter tegen de Palestijnse verzoeken om alle gevangenen in één keer vrij te laten, zoals zij zich ook verzet tegen de eis van de oppositie om iedereen vast te houden bij wijze van vergelding voor de moord op twee militairen door de fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas, zondag. Wel zijn in verband met die moord op het laatste moment 23 moslim-fundamentalisten van de vrijlatingslijst geschrapt.

De families van de vrijgelaten Palestijnen waren niet vooraf op de hoogte gesteld. Honderden mensen, voorzien van portretten van Yasser Arafat, Palestijnse vlaggen en teksten als "Welkom voor hen die naar huis terugkeren', wachtten bij detentie-oorden en elders in de hoop verwanten te kunnen begroeten. Dat leidde vaak tot zware teleurstelling, zoals in Ramallah, waar uiteindelijk slechts 13 Palestijnen vrijkwamen. “Ze spelen met onze gevoelens”, zei Nayefe Horani, de moeder van twee gevangenen.

Een van de vrijgelatenen was Mohammed Farid Shehadeh, een lid van Yasser Arafats guerrillabeweging Al-Fatah die na 11 jaar gevangenis wegens een infiltratiepoging vanuit Jordanië vrijkwam omdat hij ziek is. Shehadeh herkende de straat waar hij woonde in het vluchtelingenkamp Kalandia op de Westelijke Jordaanoever niet, en vond het moeilijk de gevangenis te verlaten: “Het was mijn huis”, zei hij. Zijn broer Ahmed zit een levenslange gevangenisstraf uit wegens moord op een informant van de Israelische autoriteiten. Hun moeder zei “tranen van geluk te hebben vergoten voor Mohammed en tranen van droefheid voor Ahmed”. Ze ging nu een vrouw voor Mohammed zoeken, “zodat hij kan trouwen en een geregeld leven kan gaan leiden. Het is welletjes.” (Foto Reuter)