Tories Canada weggevaagd, winst Liberalen

PAG.5 ANALYSE / PORTRET CHRETIEN

OTTAWA, 26 OKT. De Liberale Partij van Canada heeft met een grote meerderheid de algemene verkiezingen gewonnen, terwijl de Conservatieven verpletterend werden verslagen. De Liberalen behaalden volgens voorlopige uitslagen van vanochtend 178 van de 295 zetels in het federale parlement in Ottawa. Jean Chrétien (59), een veteraan uit de partij, wordt de nieuwe premier.

De Conservatieven onder leiding van premier Kim Campbell hielden van hun 155 zetels er slechts twee over. Zij leden daarmee na een negenjarig bewind de ergste nederlaag sinds in 1867 de eerste Canadese regering gevormd werd. Het is onduidelijk of de Tories hun officiële status als politieke partij in het parlement kunnen behouden.

De nieuwe oppositiepartij wordt - aldus de onofficiële resultaten - het Bloc Québécois, dat streeft naar afscheiding van de Franstalige provincie Québec aan de oostkust. Het Bloc won - zoals het er nu naar uitziet - 54 zetels, terwijl de partij er acht had.

De opmars van het Bloc kan de eenheid van het land onder grote druk zetten. Québec heeft in totaal 75 zetels in het federale parlement.

De Reform Party, een conservatieve protestpartij uit het westen die gelijkenis vertoont met die van de Texaanse miljardair Ross Perot, ging van 1 naar 52 zetels, aldus de voorlopige tellingen.

Bloc-leider Lucien Bouchard verzekerde de kiezers dat zijn drie jaar oude partij sterk zal opkomen voor de belangen van de Franstalige provincie en een referendum over de onafhankelijkheid van Québec in 1995 zal voorbereiden. “Er zijn twee landen in dit land”, verklaarde Bouchard. “Het is tijd dat de stem van Québec daar beneden in Ottawa gehoord wordt.”

Maar de nieuwe premier Chrétien zei na zijn overwinning: “De bevolking van Canada heeft gesproken. De tijd is gekomen om de natie bij elkaar te brengen. Ons mandaat is klaar. We moeten al onze inspanningen concentreren op de economie.”

Kim Campbell, die in haar eigen provincie, British Columbia, zelfs haar eigen zetel verloor, erkende haar nederlaag: “De democratie heeft gesproken. Ik aanvaard het oordeel. Succes was vandaag niet aan onze kant, maar dat kan wel morgen zo zijn.” (Reuter, AP)