Thais werken aan Libisch gifgas

BANGKOK, 26 OKT. De Amerikaanse regering heeft Thailand gewaarschuwd dat Thaise bedrijven nu de belangrijkste buitenlandse bijdrage leveren aan het Libische chemische-wapenprogramma.

Dat heeft de New York Times gisteren gemeld. Een Thais bedrijf erkende enkele dagen geleden een rol te spelen bij de bouw van twee grote tunnels in Libië, die officieel moeten dienen als schuilkelders, en opdracht te hebben gekregen nog drie dergelijke tunnels te ontwerpen. Volgens de VS echter zijn de tunnels bedoeld voor de produktie en opslag van zenuwgas en andere chemische wapens. Amerikaanse functionarissen zeiden tegen de New York Times dat Thaise ondernemingen de rol hebben overgenomen die Duitse en Japanse bedrijven in de jaren tachtig speelden maar onder druk van hun regeringen moesten opgeven.