Spoedonderzoek van bond tegen Schalke

BONN, 26 OKT. Zowel het bestuur van de in opspraak geraakte Bundesligaclub Schalke 04 als ex-voorzitter/geldschieter Günter Eichberg heeft juridische actie aangekondigd tegen het weekblad Der Spiegel. Dit naar aanleiding van het verhaal in dat blad dat de club en Eichberg de fiscus en de Duitse voetbalbond (DFB) hebben bedrogen, vorig jaar een scheidsrechter hadden omgekocht terwijl Eichberg niet alleen voor een faillissement zou staan maar zich ook enorme bedragen uit de kas van Schalke zou hebben toegeëigend.

De DFB is met een spoedonderzoek begonnen naar de verwijten tegen Schalke en de 49-jarige Eichberg, die als eigenaar van een aantal luxe klinieken zó in de problemen zou zijn geraakt dat hij er volgens het weekblad ook een gewoonte van maakte om ten eigen bate Schalke-spelers gelijktijdig bij diverse banken te “belenen”. Het accent van het DFB-onderzoek zal liggen op de vraag of de club werkelijk voor dit seizoen zijn proflicentie onder valse voorwendsels heeft verkregen. Namelijk door, hoewel de DFB dat wegens de schulden van de club uitdrukkelijk had verboden, toch voor ruim 2 miljoen mark nieuwe spelers aan te trekken. En wel zogenaamd via een externe, door Eichberg in '89 opgerichte “Marketing BV”, maar uiteindelijk toch ten laste van de club zelf.

Over dit verwijt zei DFB-voorzitter Egidius Braun maandag voor de Duitse radio dat de voetbalbond afgelopen zomer, voor Schalke zijn (jaarlijkse) licentie kreeg, “alles heeft gedaan wat menselijkerwijs mogelijk is om zijn toetsing waterdicht te maken”.

Van Schalke-kant is gisteren door diverse functionarissen categorisch ontkend dat spelers bij diverse banken “in onderpand” gegeven zouden zijn of in strijd met DFB-voorschriften zouden zijn aangetrokken. De band met de door Eichberg opgerichte Marketing BV is sinds april jongstleden verbroken.