Sinterklaas is populair maar zou prominenter in de etalage moeten

AMSTERDAM, 26 OKT. Sinterklaas is nog altijd populairder dan de kerstman. Driekwart van de Amsterdammers is voorstander van de jaarlijkse intocht van de goedheiligman. Slechts 35 procent ziet iets in de intocht van de kerstman, die twee jaar geleden voor het eerst plaatshad. Dat blijkt uit het onderzoek, "Sinterklaas: intocht of aftocht', uitgevoerd door het onderzoeksbureau RSOB in opdracht van het Initiatief Comité Amsterdam, een vrijwilligersorganisatie die de jaarlijkse intocht van de Sint in de hoofdstad organiseert.

Het comité liet het onderzoek uitvoeren, gealarmeerd door de opmars van de Kerstman in de hoofdsteedse etalages. Slechts één op de vijf winkeliers besteedt nog aandacht aan de verjaardag van Sinterklaas. Toch gaat de omzet van de Amsterdamse detailhandel rond Kerst nauwelijks ten koste van de beschermheilige van de stad, zo concluderen de onderzoekers. “Sint en Kerst zijn in Amsterdam beiden vrijwel even belangrijke toppers.”

Zestig procent van de Amsterdammers vierde vorig jaar Sinterklaas en per huishouden werd gemiddeld 147 gulden aan cadeaus uitgegeven. Evenveel Amsterdammers vierden Kerst met cadeaus en besteedden daaraan gemiddeld 153 gulden. Uit het onderzoek blijkt dat winkeliers van plan zijn dit jaar Sinterklaas weer prominenter in de etalage te zetten.

Het Initiatief Comité Amsterdam organiseerde in 1934 de eerste intocht van Sint Nicolaas in Nederland. De toneelspeler Eduard Verkade speelde Sinterklaas, Surinaamse schepelingen verkleedden zich als zwarte Piet. Vorig jaar trok de intocht zo'n zeventigduizend bezoekers. Om ervoor te zorgen dat de intocht ook in de toekomst publiek blijft trekken moet het comité zich vooral op de allochtone Amsterdammers richten, zo bevelen de onderzoekers aan. Onder Amsterdammers van Antilliaanse en Surinaamse herkomst is de Sint redelijk populair, maar Turkse en Marokkaanse Nederlanders vieren zijn verjaardag nauwelijks.

Om onder Nederlanders van buitenlandse afkomst "goodwill' te werven voor de Sint, raden de onderzoekers het comité aan "creatiever' om te gaan met de rol van zwarte Piet die nu "ambivalente gevoelens' zou oproepen. Bonte of zwart-wit geschminkte Pieten zouden dit kunnen verhelpen. Het comité neemt dit advies over. Bij de komende intocht zullen twintig van de tweehonderd Pieten bont geschilderd zijn.

Ook wordt aangeraden de traditie van de Sinterklaasmarkt op de Dam in ere te herstellen. Tot 1836 was er op de Dam zo'n markt met speculaasbakkers en snoephandelaren. “Na de vijfde december zou de Sinterklaasmarkt op de Dam dan eventueel plaats kunnen maken voor bijvoorbeeld een Kerstmarkt.” Het comité wil ook dit voorstel overnemen. “Maar voor dit jaar redden we het niet meer”, aldus voorzitter E.H. Horlings.