Repatriëring van vier gewonde Nederlandse militairen uit Bosnië

DEN HAAG, 26 OKT. Vier van de negen Nederlandse VN-militairen die gisteren bij de Bosnische plaats Novi Travnik gewond raakten, worden gerepatrieerd. Zij zullen vanavond in Nederland aankomen.

De andere gewonde militairen blijven voor herstel in een veldhospitaal in Vitez. Dat heeft het ministerie van defensie vanmorgen meegedeeld.

Het Nederlandse konvooi, dat voor de VN-hulporganisatie UNHCR reed, was met een Deens UNHCR-konvooi en een transport van de VN-vredesmacht vanuit het Centraalbosnische Zenica op weg naar het zuiden. Ze waren opgehouden door een blokkade van de Bosnisch-Kroatische strijdkrachten (HVO), toen moslimtroepen de Kroaten aanvielen. Een Deense militair kwam in het vuurgevecht om het leven. De Nederlanders zijn allen buiten levensgevaar.

Gisteren vertrokken een bataljonscommandant, een psycholoog en een arts van het Nederlandse leger naar het hospitaal. Zij beoordeelden de verwondingen van vier militairen dermate ernstig zijn dat zij naar Nederland vervoerd moeten worden. Het ministerie van defensie stelt een onderzoek in naar de toedracht van de schietpartij. Het transport was volgens de normale procedures bij de strijdende partijen aangemeld. De route wordt regelmatig gebruikt door hulpkonvooien.

De UNHCR heeft de aanslag op de blauwhelmen veroordeeld. “We wachten nog op een volledig verslag, maar ik moet benadrukken dat er absoluut geen excuus is voor een dergelijk incident met een duidelijk herkenbaar VN-konvooi”, liet de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Sadako Ogata, in een verklaring weten.

Onder de Nederlandse militairen in het voormalig Joegoslavië waren tot dan een dode en zes gewonden gevallen. De CNV-bond van militairen ACOM heeft het ministerie van defensie gevraagd om een betere bescherming van VN-soldaten. De ACOM wil met minister Ter Beek (defensie) spreken over het aanvaardbaar risico van dit soort operaties. Volgens de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) bewijst dit ongeluk dat de opleiding van Nederlandse VN-militairen "schromelijk tekort schiet'. “Ze zijn absoluut niet in staat zich te verdedigen”, aldus een woordvoerder.