PvdA A'dam was doelwit van infiltratie

PAG.3 POLITIEK FILTER

AMSTERDAM, 26 OKT. Een “niet-prominent” lid van de Amsterdamse PvdA dat door de politie wordt verdacht van deelname aan de georganiseerde misdaad, is dit voorjaar korte tijd kandidaat geweest voor de hoofdstedelijke raadsfractie van de PvdA.

De persoon, die nog altijd partij-activiteiten verricht, heeft zijn deelname aan de selectieprocedure voor een nieuwe raadsfractie niet afgemaakt. Over de aard van zijn criminele activiteiten kan in het belang van een lopend politie-onderzoek niets worden gezegd.

Dit is vanmorgen meegedeeld door de Amsterdamse PvdA-politici E. van der Laan en W. Koole, na overleg van de fractievoorzitters uit de raad met burgemeester Van Thijn en hoofdcommissaris Nordholt. Afgelopen vrijdag had Nordholt gemeld dat criminelen proberen binnen te dringen in politieke partijen. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie mr. M.J. Vrakking heeft hierop gezegd dat het zou gaan om twee gevallen, een in Amsterdam en een in de landelijke politiek. Over dit laatste geval is niets bekend.

Het dagblad Het Parool meldt vanmiddag dat het een “stroman van een groot Turks/Nederlands heroïnesyndicaat” zou betreffen. De man zelf zou geen strafblad hebben, maar naar voren zijn geschoven “omdat hij op het oog brandschoon” zou zijn, aldus een anomieme bron bij de politie in Het Parool. Noch de Amsterdamse politie noch de PvdA wilde vanmiddag commentaar geven.

Niet bekend

Nadat hoofdcommissaris Nordholt burgemeester Van Thijn inlichtte over de mogelijke deelname aan criminele activiteiten van deze persoon, werd W. Koole, voorzitter van het PvdA-gewest Amsterdam, door de burgemeester op de hoogte gesteld van de verdenkingen die tegen het partijlid waren gerezen. Koole kreeg daarbij een zwijgplicht opgelegd. De persoon is kort daarop van een informele lijst met kandidaat-raadsleden verdwenen.

Het betrokken PvdA-lid neemt nog altijd deel aan partij-activiteiten, al zijn ook deze “niet prominent” van aard, zo stelden Koole en Van der Laan vanmorgen. De laatste, fractievoorzitter van de Amsterdamse raadsfractie, drong aan op spoed bij het politie-onderzoek, opdat zo snel mogelijk duidelijkheid ontstaat over de mogelijkheid het partijlid te royeren. De Amsterdamse politie kon vanmiddag niet aangeven hoe lang het onderzoek tegen de persoon nog kan duren.

De gang van zaken rond het PvdA-lid is in het grootst mogelijke geheim afgehandeld. Zelfs de leden van de commissie die de kandidatenlijst samenstelden, zijn niet van de achtergronden van deze kandidaat op de hoogte gesteld.