Philips uitschieter met jaarrecord op weer sterke beurs

AMSTERDAM, 26 OKT. Het elektronica-concern Philips was vanmorgen een uitschieter op de Amsterdamse effectenbeurs, die opnieuw een record boekte. Het aandeel Philips maakte vanmorgen een einde aan de neerwaartse trend van de laatste zeven jaar.

AMSTERDAM De daling op de Amsterdamse aandelenmarkt die gisteren optrad onder invloed van wat winstnemingen bleek slechts tijdelijk te zijn. De EOE-index van de 24 meest actieve fondsen stond rondom het middaguur op 384,40 punten, een nieuw record na een slot van 381,77 punten gisteren. Het "oude' record dateerde van afgelopen vrijdag op 383,30 punten, maar dat werd vanmorgen al gebroken op een hoogste punt van 386,03 punten. Een positieve impuls ging uit van de stevigere dollar, die een cent steeg op 1,8900 gulden, waarvan de meeste dollargevoelige fondsen goed konden profiteren. Wall Street boekte gisteren een nieuw record en in Londen stond de FTSE-index spoedig op een winst van meer dan acht punten.

De grote winnaar was Philips, dat profiteerde van massale aankopen door Britse beleggers. Rondom het middaguur waren er maar liefst 1,8 miljoen stukken van eigenaar verwisseld, zodat Philips de grootste omzetten mocht noteren. De koers schoot vanmorgen door naar de 40 gulden, wat niet alleen een hoogste-koers-van-het-jaar opleverde maar ook een doorbraak betekende van een door deskundigen berekende technische barrière. De koerswinst volgde op de massale aankoop van Philips-opties voor januari op 40 gulden, wat het vertrouwen in een stevige koersontwikkeling vergrootte. Rondom het middaguur zakte de koers weer terug tot 39,30 gulden, even hoog als het slot van gisteren.

NEW YORK Het zag er al enkele dagen naar uit, maar gisteren gebeurde het. De effectenbeurs van New York bereikte een record na een overtuigende stijging van de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen. De beursbarometer ging met 24,31 punten omhoog tot 3673,61 punten. Het vorige record kwam tot stand op 25 augustus en bedroeg 3652,09 punten. De omzet bedroeg gisteren 257 miljoen aandelen tegenover 303 miljoen eind vorig week.

Het leek er in het begin niet op uit dat er een record uit de bus zou komen. Na een aarzelende start kwam de beursindex na een kleine winst zelfs even onder het slotniveau van afgelopen vrijdag terecht. Daarna ging het echter hard omhoog. Deskundigen spraken van een “inhaalrace” van de grotere fondsen ten opzichte van de kleine. Van positieve invloed was gisteren de bekendmaking dat er in de VS de afgelopen weken meer auto's zijn verkocht dan in dezelfde periode van 1992. De verkoopgroei is de grootste van de afgelopen drie jaar.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was behoorlijk in mineur. De Nikkei-index van de 225 fondsen moest 285,73 punten (1,4 procent) inleveren en sloot op 20.023,60 punten. Veel beleggers ontdeden zich van hun stukken om met de opbrengst daarvan aandelen East Japan Railway te kopen, die vanmorgen in de notering kwamen.