Philips schrapt zestig banen

ROTTERDAM, 26 OKT. De directie van Philips Lighting in Weert schrapt zestig arbeidsplaatsen. Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

De directie meent dat de traditionele gloeilampen alleen nog in landen met lagere loonkosten kunnen worden gefabriceerd. Nu werken bij de fabriek in Weert nog 770 mensen.

Philips Lighting heeft inmiddels voor veertig werknemers van 55 jaar en ouder een ontslagvergunning bij het arbeidsbureau aangevraagd. Voor de overige twintig personeelsleden probeert de directie binnen of buiten Philips ander werk te vinden.

De inkrimping van het personeel treft hoofdzakelijk de afdeling waar de standaardgloeilampen worden geproduceerd. Volgens een woordvoerder van Philips is dit produkt aan het einde van zijn industriële ontwikkeling. Philips zou geen andere keus resten dan de produktie over te plaatsen naar het Poolse Polam Pila, waar de loonkosten aanzienlijk lager liggen.

Bestuurder J. Teuwen van de vakbond Unie BLHP verwacht dat Weert als kenniscentrum zal blijven functioneren. Hij meent dat niet alleen het verschil in loonkosten de doorslag heeft gegeven de produktie naar Polen te verplaatsen, maar ook het feit dat de “groeisectoren voor gloeilampen in het voormalige Oostblok en het Verre Oosten liggen”.