Opnieuw directeur weg bij Raet

AMSTERDAM, 26 OKT. De met terugvallende winstcijfers kampende softwareleverancier Raet is opnieuw een directeur kwijtgeraakt. Nadat vorig jaar de toenmalige bestuursvoorzitter H. Matthes was opgestapt, zal eind 1993 “op eigen verzoek” mr. J.L.M. van Rhijn de onderneming verlaten. Van Rhijn wordt opgevolgd door J.J. van Weezendonk, voormalig topman van Super Club.

Met de komst van Van Weezendonk wordt het bestuur van Raet gedomineerd door ex-Philipsmensen. In mei van dit jaar trad W. Huisman aan als directievoorzitter van Raet. Huisman werkte negentien jaar bij het elektronicaconcern en heeft in die periode onder meer samengewerkt met Van Weezendonk.

Van Rhijn werd in oktober 1991 bij Raet binnengehaald. Nadat Matthes in december 1992 het bedrijf verliet, had Van Rhijn tot mei dit jaar de leiding van het bedrijf in handen, waarna Huisman het roer overnam.

Raet staat aan de vooravond van een grote reorganisatie. Eind november wordt daartoe een plan gepresenteerd, zo meldt een woordvoerder. De geplande herstructurering zorgt voor veel onrust onder het personeel. Vooral werknemers van de verlieslijdende dochter Raet Integratie Services (RIV) maken zich ongerust over de toekomst.

Raet heeft last van moordende concurrentie in een aarzelende markt, terwijl sommige bedrijfsonderdelen slecht samenwerken. Volgens een woordvoerder van Raet heeft het vertrek Van Rhijn niets te maken met een verschil van mening over de koers die het bedrijf moet varen.

Zijn plaats wordt ingenomen door interim-manager J.J. van Weezendonk. Van Weezendonk is “bekend” geworden door zijn avontuur als topman bij de zwaar verlieslijdende Philips-deelneming Super Club. Participatiemaatschappij Euroventures sleepte een paar jaar geleden onder meer Van Weezendonk voor de rechter wegens het achterhouden van belangrijke informatie.

Sinds operatie Centurion wordt het bedrijfsleven “overspoeld” met managers uit de Philips-stal. Zo staat Raet-collega Multihouse sinds enkele maanden onder controle van J.P.S. Moerenhout, afkomstig van de computerdivisie van het Eindhovense concern.