Mopperende achterban leidt tot ontslag Haan

ROTTERDAM, 26 OKT. Trainer Arie Haan, gisteren ontslagen bij Standard Luik, voorspelde bij het begin van de competitie al een moeilijk seizoen voor zijn club. Tegen zijn zin verkocht de clubleiding de Nederlander Henk Vos aan Sochaux en weigerde de Belgische international Stephane Demol een verlengd contract te tekenen. “De ploeg was zwakker geworden, maar de mensen verwachtten wel een betere prestatie dan vorig seizoen. Zo gaat dat”, zei Haan gisteren. Hij wordt in Luik opgevolgd door ex-international René Vandereycken die in februari van dit jaar door AA Gent op non-actief werd gesteld.

Onder Haan wist het weggezakte Standard Luik, één van de oude topclubs in België, terug te keren in de top. In zijn eerste jaar eindigde de club als derde in de competitie, vorig seizoen als tweede achter Anderlecht en won Standard de beker van België. Het begin van dit seizoen verliep teleurstellend. Standard staat momenteel op de dertiende plaats met tien punten uit twaalf wedstrijden. Haan: “We speelden niet eens zo slecht, maar misten veel kansen.” Zijn ploeg scoorde tot nu toe slechts tien keer.

Tegen Anderlecht was Standard afgelopen zondag ook lange tijd sterker. Toch verloor het elftal thuis met 3-0. Die gevoelige nederlaag tegen de aartsrivaal op Sclessin luidde het vertrek van Haan in, dat al een paar weken dreigde. Hij kreeg gisteren na de training te horen dat hij, zoals dat in België wordt genoemd, “was doorgestuurd”.

“Natuurlijk kwam het niet als een complete verrassing”, zei Haan. Maar verleden week, na de 3-0 nederlaag in Londen tegen Arsenal in het Europa Cup 2-toernooi, had het bestuur nog zijn vertrouwen in hem uitgesproken. Dat was meer een reactie op de kritiek op Haan, die vooral in de Franstalige pers steeds sterker werd. Overigens, Haan sprak perfect Frans en begon zijn persconferenties altijd in die taal.

“We nemen Haan niets kwalijk, maar we konden niets anders meer doen”, legde voorzitter Wauters uit. “Met de supporters, sponsors en andere betrokkenen die steeds meer begonnen te mopperen, is het moeilijk op deze manier verder te werken.” De aanhang van Standard bleef lang achter Haan staan. Wel eiste ze voortdurend het ontslag van manager Henrotay, die het verwijt kreeg dat hij Demol en Vos had laten vertrekken.

Haan kon het met Henrotay niet goed vinden. De manager wilde te veel invloed hebben. Deze ex-speler van Standard leverde al eens kritiek op de speelwijze van de trainer. Volgens Haan heeft de kritiek van de Waalse pers het besluit van het bestuur beïnvloed. Haan: “De tweetaligheid binnen de spelersgroep in Luik maakt het hier voor een trainer niet gemakkelijk.”

Niettemin lag Haan ook regelmatig overhoop met sterspeler Frans van Rooy. Twee eigenwijze persoonlijkheden botsten voortdurend. Na een conflict werd de Nederlander zelfs kort uit de selectie gezet. In die affaire speelde Henrotay een intrigerende rol. De problemen stapelde zich zo hoog op dat Haan overwoog te vertrekken. Hij onderhandelde met de voorzitter van Schalke 04, Eichberg (nu in opspraak), over de opvolging van Helmuth Schulte als trainer. Schulte werd ontslagen. Haan en Standard besloten door te gaan.

Haan had volgens een clausule in zijn contract met onmiddellijke ingang kunnen vertrekken, maar dat had hem wel een flinke afkoopsom gekost. Bovendien werd hem bij Standard toegezegd dat hij voor het einde van dit jaar twee versterkingen mocht aantrekken. Schalke, onderaan in de Bundesliga, heeft inmiddels Schulte ontslagen en Jörg Berger aangesteld.

Bij VfB Stuttgart maakte Haan een soortgelijke situatie mee als bij Standard. Conflicten met de clubleiding onder andere. Ook bij de Zuidduitse club werden er na een uitstekend seizoen - met de verloren finale van het UEFA-Cuptoernooi in 1989 tegen Napoli - toonaangevende spelers (Klinsmann, Katanec) verkocht. Uiteindelijk kreeg hij ook daar zijn ontslag omdat de resultaten teleurstellend waren. Haan, 35-voudig international, begon zijn trainersloopbaan bij FC Antwerp en werkte daarna bij Anderlecht en FC Nürnberg.

De 44-jarige Nederlander zou inmiddels ook in eigen land aan de slag kunnen. Hij haalde vorig seizoen in Zeist het hoogste diploma. Haan verwacht dat hij wel weer aan het werk zal komen. “In elk land worden per jaar minstens zes trainers tussentijds op straat gezet.” In België is hij dit seizoen de tweede, na Pier Janssen van Racing Genk.