Meer signalen economisch herstel in EG

LUXEMBURG, 26 OKT. De Europese economie is door het dal en zijn er tekenen dat “we weer op weg zijn naar boven”. Volgend jaar zou de groei in de EG op twee procent kunnen uitkomen.

EG-commissaris Henning Christophersen (economische zaken) zei dat gisteren in Luxemburg, waar de ministers van financiën uit de 12 lidstaten van de EG bijeen waren. Christophersen zei dat, indien de recente voorspelling klopt dat Duitsland voor volgend jaar mag rekenen op een economische groei van 1,5 procent, de gemiddelde economische groei in de hele gemeenschap in 1994 tussen de 1,5 procent en 2 procent zal uitkomen. Het Internationale Monetaire Fonds voorspelde onlangs een groei voor de EG van 1,6 procent in 1994, na een krimp van 0,2 procent in 1993.

De tekenen van nakend herstel zijn nog maar heel pril. Gisterochtend nog verklaarden EG-ambtenaren dat er geen redenen waren om de laatste prognoses van de Europese Commissie bij te stellen. Die gaan uit van een economische krimp dit jaar van 0,5 procent voor de EG, en van een groei van 1,25 procent volgend jaar. Ook in een rapport dat gisteren werd uitgedeeld over het zogeheten Europese groei-initiatief, schetst de Europese Commissie nog een uiterst somber beeld. “De tekenen die wijzen op herstel, blijven zwak”, aldus dat rapport.

De opmerking van Christophersen dat zich de laatste tijd evenwel lichtpuntjes aandienen, stroken met de uitlatingen die president Duisenberg van De Nederlandsche Bank eerder deze maand deed na afloop van een informele bijeenkomst van EG-ministers van financiën in het Belgische Genval. Duisenberg zei toen dat hij de eerste signalen van economisch herstel ziet in Nederland, maar ook in landen als Duitsland en Frankrijk. De economie klimt uit het dal en zo rond de jaarwisseling zal blijken dat er weer sprake is van groei, aldus de bankpresident.

Het Centraal Planbureau berekent dat de economische groei in Nederland dit jaar op 0 procent zal blijven steken. Voor volgend jaar wordt gehoopt op een groeicijfer van 1 à 1,5 procent. “Om die cijfers te bereiken, moeten we langzamerhand uit het dal geraken en dat is wat er nu ook gebeurd”, aldus Duisenberg twee weken geleden.

Vijf vooraanstaande Duitse economische instituten voorspelden gisteren in hun jaarlijkse herfstrapport dat de Duitse economie volgend jaar met 1,5 procent groeit. De recente renteverlaging van 0,5 procent was in de voorspelling verwerkt.

Een veel gehoorde klacht onder buitenlandse ondernemers is dat de Indiase bureaucratie nog steeds een grote hinderpaal vormt bij het van de grond tillen van een nieuw project. Nog altijd zijn er tientallen vergunningen van verschillende ambtelijke instanties nodig alvorens een fabriek daadwerkelijk kan gaan draaien. De onwil om de benodigde papieren te verstrekken is zeker niet te zoeken bij de centrale regering in New Delhi maar des te meer op lagere niveau's. Slechts heel langzaam sijpelt het besef tot alle miljoenen radertjes van de Indiase bureaucratie door dat buitenlandse bedrijven nu gastvrij dienen te worden behandeld. “De bureaucraat denkt nog steeds dat hij de allerhoogste is, als een Brahmaan”, zei een Indiase industrieel onlangs.

    • Wim Brummelman