Grafiek: Wie met gokken de grootste prijs wil ...

Grafiek: Wie met gokken de grootste prijs wil winnen, speelt in de Nationale PostCode Loterij die tot 7 miljoen gulden ineens uitkeert. Wie wil gokken en weinig wil verliezen, leert goed Black Jack spelen. Bij dit kaartspel komt gemiddeld 98 procent van de inleg naar de spelers terug. Een goede speler kan 102 procent halen, aldus het Nederlands Instituut voor Kansspel Onderzoek.

Het uitkeringspercentage van de verschillende kansspelen in Nederland loopt sterk uiteen. Zo betaalt de Franse roulette 97,3 procent van de bruto inleg terug aan spelers. De Postcode Loterij daarentegen keert slechts 21,1 procent van de loten-omzet aan prijzengeld uit. En daarover moet dan nog 25 procent kansspelbelasting worden betaald; prijzen tot duizend gulden zijn belastingvrij. In het casino zijn alle prijzen fiscaal onbelast.

De Staatsloterij (hoofdprijs één miljoen gulden) keert het meest van de loterij-inleg uit, 68,9 procent. Dat verklaart waarom dit, met een jaarlijkse omzet van 771 miljoen gulden, Nederlands populairste kansspel is. Het uitkeringspercentage ervan ligt aanzienlijk hoger dan dat van de Nationale Postcode Loterij en de Algemene Loterij Nederland. Deze twee hebben echter de verplichting 60 procent van de bruto omzet aan een goed doel te schenken, terwijl de Staatsloterij alleen de staatskas spekt.

Wie meespeelt in Lotto of Cijferspel, verkleint zijn kansen door "geluksdata' in te vullen. Getallen tot 12 (maanden) en tot 31 (dagen) worden relatief vaker op de formulieren aangekruist dan hogere.

    • Kim Wannet