"Geen excuses politionele acties Indië'

DEN HAAG, 26 OKT. De katholieke vredesbeweging Pax Christi wil dat premier Lubbers namens Nederland excuses aanbiedt aan Indonesië voor de politionele acties tegen dat land in de jaren 1947-1949. Volgens Lubbers is zo'n spijtbetuiging echter “helemaal niet aan de orde”.

Secretaris J.J. ter Laak van Pax Christi zei vanmorgen voor de KRO-radio dat als Lubbers in februari volgend jaar een bezoek brengt aan Indonesië hij “een fijnzinnig gebaar” zou moeten maken naar de Indonesische bevolking. Ter Laak denkt dat veel problematische kwesties tussen Indonesië en Nederland, zoals de schending van de mensenrechten op Oost-Timor, “gemakkelijker kunnen worden als het verleden open besproken is met elkaar”. Vorig jaar verbrak Indonesië de ontwikkelingssamenwerking met Nederland uit protest tegen de Nederlandse bemoeienissen met het mensenrechtenbeleid. “Er is in Nederland nooit een goede uitwisseling geweest van herinneringen”, aldus Ter Laak. “Dat zal heel emotioneel zijn, omdat dat tientallen jaren niet gebeurd is.”

Lubbers brengt momenteel samen met minister Kooijmans (buitenlandse zaken) en een twintigtal Nederlandse zakenmensen en industriëlen een bezoek aan Thailand. Van daaruit verklaarde Lubbers vanmorgen dat Nederland, in tegenstelling tot wat Pax Christi suggereert, helemaal niet met een onverwerkt oorlogsverleden zit. “Ik geloof het helemaal niet, ik zit daar niet mee.” Lubbers gelooft ook niet dat de Indonesische regering er om zal vragen. “Ik geloof niet dat we deze zaak in de contekst moeten stellen over en weer van het omgaan met die periode.”

Vanmorgen heeft premier Lubbers in Thailand een plaquette onthuld bij de "Dodenspoorlijn', waar in de jaren van de Japanse bezetting meer dan drieduizend Nederlanders als dwangarbeiders om het leven kwamen.