Garnalenvissers blijven aan wal

HARLINGEN/LAUWERSOOG, 26 OKT. Garnalenvissers uit Harlingen en Lauwersoog zijn vanmorgen een actie begonnen uit protest tegen de lage prijzen die de handel voor de vangst biedt. De vissers blijven vanaf vandaag aan wal.

In de visafslag van Harlingen heeft vandaag een vergadering plaats, waarin verdere afspraken over de vorm van de actie worden gemaakt. Volgens D. Jonk, een van de protesterende vissers, is het de bedoeling om zeker de helft van de vloot aan de wal te houden. Ook de Zeeuwse collega's zullen worden benaderd met de vraag zich solidair te tonen.

De vissers willen zeker één gulden meer voor een kilo garnalen. De prijs is momenteel vier tot vijf gulden per kilo. Overleg met de handel heeft geen resultaat opgeleverd, waarna de vissers hebben besloten de aanvoer stop te zetten. Door het marktmechanisme gaat de prijs met een lagere aanvoer vanzelf omhoog, oordelen ze.

De vissers protesteren met hun actie ook tegen de kartelvorming die in de garnalenhandel zou zijn opgetreden.