Fidel Castro babbelt met Hollandse zakenman

ROTTERDAM, 26 OKT. Een twee uur durend gesprek met de Cubaanse leider Fidel Castro. Dàt viel voorzitter R. de Vilder van de Amsterdamse Kamer van Koophandel afgelopen week ten deel toen hij met een handelsmissie het communistische eiland bezocht.

De Vilder had de kans op een ontmoeting met Castro opgegeven, toen hij tijdens zijn laatste nacht op het eiland plots in zijn hotelkamer werd gebeld. Het was inmiddels kwart over twaalf en de Cubaanse leider kon de Hollandse afgevaardigde nu ontvangen.

In de studeerkamer van Castro babbelden beide heren eerst over koetjes en kalfjes. Vervolgens wees De Vilder hem op de mogelijkheden van het toerisme op Cuba; dè gouden toekomst van het eiland. Maar, zo hield De Vilder volgens eigen zeggen zijn gehoor voor, dan moet een aantal zaken op het eiland drastisch veranderen.

De houding van het personeel in de toeristencentra bij voorbeeld. “De toeristen nemen een zak vol geld mee en de obers hangen maar tegen de muur.”

Ook het aanbod van souveniers moet worden opgeschroefd. En met de luchthaven Schiphol en een vertegenwoordiger van Fokker in zijn handelsmissie pleitte De Vilder vervolgens voor verbetering van de Cubaanse luchthaven.

Een pijnlijk punt, namelijk de mensenrechten en de democratisering, moest nu ter sprake komen. De Vilder: “Nederland wil best geld investeren in Cuba, maar dan moet de boel wel eerst gedemocratiseerd worden.”

De Cubaanse leider reageerde volgens de voorzitter heel rustig. “Onze democratie is van een ander soort. Bovendien, geeft uw land ook niets aan Vietnam en China?”

Alleen investeren in toerisme bleek Castro overigens te weinig. De landbouw, wilde de leider weten, kan Nederland niet in deze sector investeren? “Ik ben geen expert op het gebied van landbouw”, zou De Vilder hebben gezegd. “Maar als u de boeren nu eens een derde van de grond in eigendom geeft?”

Het gesprek eindigde met een glas witte rum.

Naast De Vilder waren ook de andere leden van de handelsmissie tevreden over hun bezoek aan Cuba. Golden Tulip Internationaal heeft toestemming om nieuwe hotels in Havana op te zetten, er bestaat belangstelling voor de kennis van de Nederlandse Spoorwegen bij het moderniseren van het Cubaanse spoorwegennet en voor filialen van Nederlandse banken op het eiland.

De Nederlandse Credietverzekerings Maatschappij (NCM), ook vertegenwoordigd in de commissie, liet weten alleen een garantstelling te geven als het eiland zijn internationale schuldenlast heeft gesaneerd.