Burundi: premier Sylvie Kinigi heft uitgaansverbod op

KIGALI, 26 OKT. Premier Sylvie Kinigi van Burundi heeft vandaag de avondklok opgeheven die vorige week werd ingesteld na de militaire coup waarbij president Melchior Ndadaye en enkele ministers werden gedood. Dat heeft Radio Burundi gemeld in een bericht dat in de Rwandese hoofdstad Kigali werd opgevangen.

“De avondklok is voorbij en de mensen kunnen zich weer vrij bewegen”, aldus de premier voor de radio die in handen is van het leger. Kinigi en andere ministers die de coup overleefden, houden zich nog steeds schuil in de Franse ambassade in de hoofdstad Bujumbura, aldus gevluchte regeringsfunctionarissen.

Medewerkers van Kinigi die naar Rwanda zijn gevlucht zeiden dat de toespraak van de premier gisteren is opgenomen nadat zij in de Franse ambassade een bijeenkomst van kabinetsleden had voorgezeten.

Gisteren riep het Burundische leger de ondergedoken ministers op weer tevoorschijn te komen en de macht over te nemen. De generaals legden de verantwoordelijkheid voor de coup bij muitende militairen en zeiden dat zij nog steeds de regering van Kinigi steunen. Kinigi weigert de coupplegers amnestie te verlenen en wil pas onderhandelen als deze hun wapens inleveren.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde gisteravond de staatsgreep en riep de militairen op onmiddellijk het constitutioneel gezag te herstellen. De secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, heeft zijn naaste medewerker James Jonah als speciaal gezant naar het Afrikaanse land gestuurd.

Honderden mensen zijn na de de coup van donderdag vermoord bij onderlinge gevechten tussen de twee belangrijkste etnische groepen, de Hutu's en de Tutsi's. Hulporganisaties zeggen dat meer dan 300.000 mensen het land ontvlucht zijn. Tanzania heeft de internationale gemeenschap om hulp verzocht bij de opvang van de 80.000 vluchtelingen die er zijn aangekomen.

De ambassadeur van Burundi in Kenia zei dat eenheden van het door de Tutsi-minderheid gedomineerde leger aan het plunderen waren geslagen en honderden mensen, merendeels Hutu's, hadden vermoord. De Hutu's zouden daarop zijn overgegaan tot vergeldingsacties. (Reuter, AP)