Beleggers kopen deel van divisie industriële toeleveranties; Hoogovens stoot zes bedrijven af

AMSTERDAM, 26 OKT. Hoogovens wil zes dochterondernemingen verkopen aan een groep van participatiemaatschappijen. De maatregel maakt deel uit van de sanering van het verliesgevende staal- en aluminiumconcern in IJmuiden.

Dit heeft Hoogovens vanmorgen meegedeeld. De betrokken bedrijven, die deel uitmaken van de divisie industriële toeleveringen (HIT), hebben een gezamenlijke omzet van 250 miljoen gulden en hebben duizend werknemers in dienst.

Over de verkoopprijs wilde geen van de betrokken partijen vanmorgen mededelingen doen, maar insiders schatten dat het bedrag tussen de 30 miljoen en 60 miljoen gulden ligt.

Vrijwel alle bedrijven die nu worden verkocht zijn in de laatste jaren aan Hoogovens toegevoegd in het kader van strategie waarmee het concern zich minder afhankelijk wilde maken van de staal- en aluminiumproduktie. Eerder dit jaar zei Hoogovens zich evenwel weer te willen terugtrekken op de kernactiviteiten, de produktie van staal en aluminium, als gevolg van de teruggelopen "financiële spankracht' van het concern.

Nog vorig jaar verwierf Hoogovens het Duitse Saxonia Umformtechnik en een belang in het Hengelose El-o-matic. Behalve de twee recente aankopen doet Hoogovens ook Bihca Precision in Winterswijk, een gieterij in Nunspeet, Achilles IJmuiden, Thibo Draad en de Nederlandse Draadindustrie van de hand.

De overblijvende bedrijven van de divisie wil Hoogovens plaatsen in een aparte groep, waarvoor ook kopers worden gezocht.

Hoogovens' huisbank ABN Amro neemt deel in de drie participatiemaatschappijen die de Hoogovens-bedrijven overnemen. De bank is volledig eigenaar van de participatiemaatschappij Albif, houdt een belang van 49 procent in Alpinvest en een minderheidsdeelneming in de Nederlandse Participatiemaatschappij (NPM). Een woordvoerder van ABN Amro zei vanmorgen dat de bank zelf niet bij de verkoop betrokken is. De participatiemaatschappijen wilden vanmorgen niet reageren.

Aan de vakbonden, die gisteren op de hoogte werden gesteld van de plannen, is gisteren meegedeeld dat de arbeidsvoorwaarden voor de betrokken werknemers niet zullen veranderen. Maar volgens FNV-bestuurder Jan Schalckx betekent die toezegging weinig totdat de definitieve besprekingen over de verkoop zijn afgerond.

De divisie HIT van Hoogovens, waartoe de zes ondernemingen behoren, is een van de drie divisies die vorig jaar nog een kleine winst konden laten zien. Op een omzet van 406 miljoen gulden werd 1 miljoen gulden winst geboekt met 1918 werknemers. Betrokkenen stellen echter dat de resultaten van de divisie gedurende dit jaar zijn verslechterd.