ANTIEKE JACHT-PUNCH

In de Tweede Kamer werd over de nota jacht- en wildbeheer gedebatteerd. Dat jagen aan het begin van de vorige eeuw doodgewoon was blijkt uit een boekje dat werd geschreven door luitenant-kolonel Peter Hawker die, hoewel hij in zijn dij geschoten werd en het Engelse leger moest verlaten, niet afkerig was van het gebruik van geweren.

Hawker schreef "Instructions to Young Sportsmen in All that Relates to Guns and Shooting', dat in 1808 verscheen. Na afloop van een kouwelijke jachtpartij diende er een prettig glas punch geschonken te worden en Hawker vermeldt de gouden regels waaraan men zich moest houden bij het maken van deze drank:

One sour

Two sweet

Four Strong and Eight weak

Het rijmt bijna. Dat scheelt in het onthouden. Een goede punch wordt dus gemaakt van 1 deel zuur, 2 delen zoet, 4 delen sterk en 8 delen slap. Het recept voor een antieke jachtpunch:

Breng in een emaillepan 1 wijnglas met half citroensap en half sinaasappelsap, 2 glazen suiker en 8 wijnglazen water aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en laat de voeistof vijf minuten afkoelen. Voeg nu vier wijnglazen met rum toe. De punch kan gedronken worden.

    • Anne Scheepmaker