Alitalia misbruikt geld van EG

ROME, 26 OKT. Vijftien managers van de Italiaanse vliegmaatschappij Ati, onderdeel van Alitalia, zijn gisteren gearresteerd wegens miljoenenfraude met EG-gelden, oplichting van de fiscus en corruptie.

Sinds 1985 organiseerde de Ati trainingscursussen voor piloten en cabinepersoneel, waarvoor zij subsidies heeft ontvangen van het Europese Sociale Fonds en de Europese Investeringsbank. De meeste van deze cursussen zijn nooit gegeven. Nota's werden vervalst om op hogere uitgaven uit te komen, de handtekeningen van cursusleiders en deelnemers werden vervalst, en nooit gegeven lessen werden opgevoerd. Eén keer bleek dezelfde persoon zowel docent als leerling te zijn. De Ati heeft cursuskosten van ongeveer vijftig miljoen gulden opgevoerd, uitgaven die nergens in de officiële boeken zijn terug te vinden. Vermoed wordt dat zij nooit zijn gedaan. De EG zou hiermee voor 25 miljoen gulden zijn opgelicht. De arrestaties komen na een onderzoek van negen maanden, gebaseerd op de informatie die een voormalige manager van Ati, Oreste Vento, heeft gegeven aan de Napolitaanse justitie. Hij heeft ook verteld dat de accountants van de staatsholding IRI, waaronder Ati valt, bij de controle van de boeken tegen betaling van ongeveer 15.000 gulden een oogje hebben dichtgedaan. De justitie onderzoekt ook de oprichting van het bedrijf Atitech door Alitalia en Ati samen. Het bedrijf zou het onderhoud verzorgen van een bepaald type , maar in werkelijkheid is het alleen maar opgericht om de belasting te ontduiken. Om dit te verhullen werden fictieve documenten opgesteld door een Napolitaanse ingenieur, die als tegenprestatie 17.000 gulden en een baantje voor zijn neef kreeg. Tot de arrestanten behoren Mario Franchi, managing director van Atitech en voormalig managing director van Ati, en Ugo Pambianchi, een topmanager van Alitalia.