Aanschaf nieuwe raketten voor F-16's

DEN HAAG, 26 OKT. Staatssecretaris Frinking (defensie) wil de F-16's van de Koninklijke Luchtmacht uitrusten met nieuwe, radargeleide raketten.

Van deze raketten tegen luchtdoelen wil Frinking er voorlopig 200 aanschaffen. De kosten zijn ongeveer 480 miljoen gulden. Aanvankelijk zou Nederland volgens de normen van de Navo 900 van deze raketten moeten kopen. Voor dit totale project is 1.140 miljoen gulden gereserveerd. Frinking wil echter op grond van de veranderde verhoudingen in de wereld nader bekijken hoeveel raketten er nodig zijn, zo heeft hij de Tweede Kamer gisteren geschreven. De nieuwe raketten, die in 1997 worden ingevoerd, kunnen onder alle weersomstandigheden over een lengte van ongeveer 45 kilometer zelfstandig hun doel bereiken. Op dit moment hebben de F-16's infrarood-geleide wapens die alleen bij redelijk weer en op korte afstand kunnen worden gebruikt. De vlieger is bij het identificeren van zijn doel nu nog aangewezen op visuele waarneming in plaats van radar.