Whitney Houston prijst vrolijk de Heer

Concert: Whitney Houston. Gehoord: 22/10 Thialf, Heerenveen. Herhaling: 26, 27/11 Ahoy' Rotterdam.

Een kwaadwillende geest kon denken dat ze dronken was, maar misschien was ze in het Heerenveense Thialf alleen maar dronken van geluk. De Amerikaanse zangeres Whitney Houston heeft een transformatie ondergaan sinds ze hier twee jaar geleden voor het laatst te zien was. De ijskoningin die toen met languissante gebaren door haar repertoire wandelde, was nu een uitgelaten zangeres die grapjes maakte en flessen water aan de fans op de eerste rij uitdeelde.

In plaats van zich te beperken tot de bekende nummers, leende Houston haar stem nu ook aan de muziek waar het voor haar ooit mee is begonnen: de gospel. "I don't know what you do in church, over here. But now you gonna get some church American style'. En het toen gespeelde (I'm So Glad) Revelation Is Here en Amazing Grace werden een hoogtepunt van samenzang. Whitney verwoordde haar godvruchtigheid en werd daarbij in de rug gesteund door de kalmerende koren van haar vier achtergrondzangeressen. De kreten "Halleluja!' en "Praise the Lord' en het volle Hammond-geluid van het orgel omgaven de in vervoering dubbelklappende Houston.

De intensiteit die ze in de gospelsongs in haar stem legde veranderde even later moeiteloos in een galmende uithaal. Hoewel Houstons zang wel eens schel kan klinken, was ze nu mooi genuanceerd. Soms leek haar stem te breken. Niet omdat ze het niet zou halen, maar als om in al die perfectie ook nog een onbewaakte emotie te laten doorklinken. Zo kregen zelfs de overbekende liefdesliedjes als Didn't We Almost Have It All en Saving All My Love For You een onverwachte aantrekkelijkheid.

In een gouden jurk die middenvoor van de zoom tot aan het kruis was opengeknipt en waar ze af en toe een lang been uitzwaaide, zat Houston op een barkruk. Met haar armen omhoog en schuddend met haar schouders als een opgewonden tienermeisje, liet ze weten: "I married the best man in the world. Bobby Brown'. Even later kwam Brown op het podium om zich door het publiek te laten toejuichen. Maar daarna sloeg Houston weer serieus aan het zingen. En bewees nu eindelijk de tekst van haar voorlaatste hit: Chaka Khans I'm Every Woman.

    • Hester Carvalho