VVD zoekt nu een sterke man

Wie moet er voorzitter worden van de VVD nu Dian van Leeuwen niet herkiesbaar is? Deze vraag houdt het hoofdbestuur van de VVD bezig, na de ruzie tussen Van Leeuwen en een groot deel van de regionale voorzitters. De liberalen zijn op zoek naar een krachtige persoon die het gezag van het hoofdbestuur - ondermijnd door de "Wiegel-affaire' - herstelt. Namen werden genoemd, zoals die van Erika Terpstra en Gijs van Aardenne. Beiden willen niet.

Het bestuur heeft nu een commissie ingesteld die een voordracht moet doen. Het zijn Kamerlid Terpstra, Henk Koning, de voorzitter van de Algemene Rekenkamer, en de burgemeester van Den Helder, Gmelich Meijling, vice-partijvoorzitter. De trojka wil snel met een kandidaat komen, voordat de afdelingen zelf een naam noemen. Het hoofdbestuur wil geen "voorzittersstrijd' in verkiezingstijd.

Als nieuwe sterke man in het VVD-kader duikt steeds meer Henk Vonhoff op, commissaris van de koningin in Groningen. Binnenskamers zou hij hebben laten doorschemeren beschikbaar te zijn. Volgens hoofdbestuursleden is hij de ideale man, omdat achter Vonhoff, de "grand old man' van het liberalisme, de VVD-gelederen zich zouden kunnen sluiten.

De ambtsperiode van Vonhoff in Groningen loopt af op 1 juli 1996. Hij zou het VVD-voorzitterschap met zijn huidige functie moeten combineren. Maar ook dát komt het bestuur goed uit, omdat men een eind wil maken aan het betaald voorzitterschap dat bij de aanstelling van Van Leeuwen werd ingevoerd. De nieuwe VVD-voorzitter moet zich bezighouden met de grote lijnen. Een taak die Vonhoff op het lijf is geschreven. (DJE)

    • Rob Meines
    • Derk-Jan Eppink