Vredesmars loopt uit op gevecht in Somalië

MOGADISHU, 25 OKT. Een vredesdemonstratie is vandaag aan de zogenoemde Groene Lijn in de Somalische hoofdstad Mogadishu uitgelopen op een langdurige schietpartij waarbij een onbekend aantal slachtoffers is gevallen.

De schietpartij brak uit toen inwoners van de noordelijke wijken van Mogadishu zich opmaakten om de Groene Lijn over te trekken. Die Groene Lijn fungeert als bestandslijn tussen de stadsdelen die worden gedomineerd door de rivaliserende clanleiders Ali Mahdi Mohammed en Mohammed Farah Aidid. De betogers waren op weg naar een vredesdemonstratie die ten zuiden van de Groene Lijn zou worden gehouden.

Op de Groene Lijn werden de deelnemers aan de mars vanaf een afstand van rond honderd meter onder vuur genomen door militieleden van generaal Aidid, die het zuiden van Mogadishu beheerst. Zijn militie had gewaarschuwd dat ze de komst van de vredesactivisten zou verhinderen en dat betogers, die de grens zouden overschrijden, zouden worden beschoten. Vannacht hadden Aidids aanhangers barricaden opgebouwd in de buurt van de Groene Lijn en stellingen aan de bestandslijn betrokken met het oog op de komst van de betogers.

Het vuur van Aidids aanhangers werd vanuit de menigte beantwoord. Daarop brak een langdurige schietpartij uit, die vanuit de lucht werd gevolgd door waarnemers in Amerikaanse helikopters. Tijdens het gevecht werden granaten en machinegeweren ingezet.

Tot de vredesmars was vorige week besloten op een door de Verenigde Naties op touw gezette vredesconferentie van leiders van de Hawiye-clan, waartoe twee subclans van Aidid behoren. Aidid had getracht de vredesconferentie te verhinderen door drie leiders van subclans te ontvoeren. De drie zijn sindsdien spoorloos. De ontvoering heeft de consternatie gewekt van de VN, die hopen met behulp van de leiders van Somalië's clans en subclans de orde in het land te herstellen. (Reuter, AP, AFP)