Voortbestaan roemrucht Schalke 04 is in gevaar

BONN, 25 OKT. De roemruchte Duitse Bundesligaclub Schalke 04 uit Gelsenkirchen staat niet alleen onderaan, zijn licentie en wellicht zelfs zijn voortbestaan is in gevaar. Het weekblad Der Spiegel en de sportpagina's van de Duitse kranten van gisteren en vandaag staan vol over wat een tweede Schalke-drama lijkt te worden, na het Bundesligaschandaal (omkoping van een tegenstander) waarin de club in 1971 een hoofdrol speelde.

De verhalen in de Duitse media willen onder meer dat de vorige week overhaast afgetreden en naar de VS vertrokken voorzitter/geldschieter Günter Eichberg privé voor een faillissement staat, zich ten nadele van de club zo'n 100 miljoen mark heeft toegeëigend en maart 1992 een scheidsrechter omkocht door hem een jachtgeweer van 30.000 mark te schenken. Bovendien zou hij de afgelopen jaren in strijd met met een verbod van de Duitse voetbalbond en ondanks Schalkes grote schulden via tussenconstructies toch voor miljoenen spelers voor de club hebben aangetrokken.

De 46-jarige Eichberg, ooit begonnen als werknemer bij een ziekenfonds en in de loop van een bewogen leven gevorderd tot eigenaar van een serie klinieken voor de behandeling van spataderen (geschatte waarde 80 miljoen mark), heeft zulke beschuldigingen gisteravond voor de Duitse televisie ontkend. Hij zei niet op de vlucht te zijn voor de fiscus of de justitie en donderdag naar Gelsenkirchen te zullen terugkeren. Vandaag zou hij een accountant opdracht geven om, zowel wat Schalke als zijn privé-vermogen betreft, opheldering van zaken voor te bereiden. Eichberg zei dat van het verhaal in Der Spiegel “tien procent” waar is, maar hij zei niet welke tien procent. Bij Schalke zelf heette het gisteren dat de club “nog nooit” zo weinig schulden heeft gehad, namelijk 6 miljoen. Penningmeester Peter Peters:“De kwestie-Eichberg raakt ons niet. Hij heeft geen vorderingen op de club.” Dat Eichberg toekomstige sponsorinkomsten al ten laste van de club en ten eigen bate zou hebben beleend, klopt volgens Peters ook niet.

Scheidsrechter Neuner, die in 1992 de wedstrijd Schalke-Duisburg (3-0) floot, zei voor de televisie dat hij “weken later” en “als cadeau voor mijn honderdste wedstrijd in de Bundesliga” weliswaar een jachtgeweer van Eichberg had gekregen, maar dat dat geen 30.000 maar 3.000 mark had gekost en dat de Duitse voetbalbond van dat geschenk op de hoogte was.

    • J.M. Bik