Van Rooy fel tegen protectionisme EG

DEN HAAG, 25 OKT. Protectionisme is het voorschrijven van een pijnstiller aan een doodzieke patiënt. “De ziekte woekert voort en het genezingsproces laat langer op zich wachten.”

Staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) gebruikte deze metafoor vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de buitenlandse handel.

Van Rooy reageerde daarmee op uitlatingen van prof.dr. A. van der Zwan. In een vraaggesprek met deze krant zei de hoogleraar sociale zekerheid dat een - tijdelijke - bescherming van de Westeuropese markt tegen de concurrentie uit Azië en Oost-Europa onafwendbaar is. Volgens Van der Zwan is in het huidige systeem van vrijhandel een herstel van de Europese economie anders “onmogelijk”.

Het probleem in de EG-landen is volgens Van Rooy het “beperkte aanpassingsvermogen. Bij een, tijdelijke, protectie van de Westeuropese markt wordt deze situatie eerder aangemoedigd dan afgeremd”, zei Van Rooy. “Protectionisme is symptoombestrijding op de korte termijn in plaats van het lange termijn herstel.”

Van der Zwan zei verder dat de Westeuropese economie moet concurreren met landen “die zich weinig gelegen laten liggen aan strenge milieu-normen.” Toch hebben deze landen een vrije toegang op Europese markten. Van Rooy vindt dat het zogeheten groen protectionisme nooit een reden mag zijn om de eigen economie in bescherming te nemen. Ze vindt dat er in het kader van de GATT afspraken moeten worden gemaakt over internationale milieu-normen. Over de lopende bestrekingen over een verdere liberalisatie van de internationale wereldhandel is de staatssecretaris “gematigd optimistisch”.