Stammenstrijd in Burundi gemeld

BUJUMBURA, 25 OKT. Tientallen mannen, vrouwen en kinderen zijn in Burundi om het leven gebracht in tribale wraakoefeningen na de militaire staatsgreep van donderdag. Ongeveer 250.000 mensen zijn inmiddels naar het buurland Rwanda gevlucht, aldus buitenlandse hulpfunctionarissen.

De leiders van de staatsgreep proberen intussen een akkoord te sluiten met de overlevenden van de omvergeworpen burgerregering, die in de Franse ambassade in Bujumbura hun toevlucht hebben gezocht. De coupleiders willen aan de macht blijven, maar met de steun van het vorige bewind. Premier Sylvie Kinigi zei gisteren echter dat haar regering geen onderhandelingen kan beginnen met “mensen die onze leiders hebben vermoord”. President Melchior Ndadaye, die eerste in vrije verkiezingen gekozen leider van Burundi, werd kort na de staatsgreep vermoord, samen met de vice-voorzitter van de nationale assemblée en enkele andere vooraanstaande regeringsfunctionarissen.

Kinigi riep in plaats daarvan op tot buitenlandse militaire interventie om haar regering aan de macht terug te brengen en een eind te maken aan het bloedvergieten. “De burgerbevolking, de Tutsi's en de Hutu's, moordt elkaar uit”, zei ze.

Volgens Burundi's ambassadeur in Kenia hebben militairen van het door Tutsi's gedomineerde leger honderden mensen, vooral Hutu's, gedood. Maar functionarissen van het Internationale Rode Kruis zeiden dat de Hutu's, die de meerderheid van de bevolking uitmaken, juist Tutsi's aanvallen uit woede over de door Tutsi's geïnstigeerde coup tegen president Ndadaye, de eerste Hutu die Burundi leidde. Burundi en Rwanda zijn al herhaaldelijk het toneel geweest van bloedige strijd tussen Hutu's en Tutsi's.

“Het is een bende”, zei Rode-Kruisarts Hervé Leguillouzic, na een helikoptervlucht over het noorden van het land. “Er wordt oorlog gevoerd met machetes (..) het land staat in vuur en vlam. Het brandt.” Leguillouzic had boeren boerderijen in brand zien steken en horden mensen zien vluchten. De straten van verlaten dorpen liggen volgens hem vol met lijken. In een dorp waren 25 schooljongens in een lokaal opgesloten, dat vervolgens was aangestoken.

De Rwandese televisie toonde honderden lijken die dreven in de rivier de Kanyaru aan de grens tussen Rwanda en Burundi. Daaronder waren veel vrouwen en kinderen; bij de meesten waren de armen achter de rug gebonden. (Reuter, AP)